Ulf lyckades få eftertraktat studiestöd – ger sina tips

”Var på hugget!” Det är Ulf Bergs råd när en ny ansökningsperiod om omställningsstudiestöd öppnar den 1 april. Turordning gäller, och mindre än var tionde som söker beviljas stöd.

Efter 35 år vid Lantmännen i Klintehamn fick Ulf Berg chansen att studera praktisk byggnadsvård med hjälp av omställningsstudiestödet. Totalt har 42 gotlänningar beviljats stöd sedan det infördes hösten 2022.

Efter 35 år vid Lantmännen i Klintehamn fick Ulf Berg chansen att studera praktisk byggnadsvård med hjälp av omställningsstudiestödet. Totalt har 42 gotlänningar beviljats stöd sedan det infördes hösten 2022.

Foto: Per Leino

Gotland2024-03-31 07:00

Sedan starten hösten 2022 har nära 62 000 svenskar sökt omställningsstudiestöd. Av dem har endast 6 078 personer fått ansökan beviljad, varav 42 på Gotland.

En av gotlänningarna som beviljats stöd är Ulf Berg från Dalhem. Han började vid Lantmännen i Klintehamn 1988, och har blivit kvar där i 35 år.

– Jag kände att det var dags att göra något annat, och jag hade nog sökt en utbildning även om jag inte fått ansökan om stöd beviljad, säger han.

Nu är han tjänstledig från Lantmännen och en av eleverna som går Vuxenutbildningens ettåriga kurs i praktisk byggnadsvård. Kursens praktiska del är förlagd till Roma kungsgård, och när vi hälsar på står Ulf Berg med pensel i hand. Det har äntligen blivit så varmt att bulhuset som byggts kan tjärsmöras. 

– Det här är roligt, men helst vill jag hålla på med fönsterrenovering, säger han och tillägger:

– Efter påsk ska vi ut på praktik. Jag ska till målaren Jerry Jannehag i Dalhem. Sedan blir det en vecka på Gotska sandön också, då ska vi renovera bagarstugan. Utbildningen är ettårig, men jag hade gärna sett att den var ett år till. Det är mycket att lära.

Vid midnatt, natten till den 1 april öppnar en ny ansökningsomgång. För att komma ifråga för stöd måste man uppfylla flera krav, men det gäller även att vara ute i tid. Ansökningarna avgörs efter turordning.

– När jag sökte visste jag att turordningen var viktig, och satt beredd på kvällen. Men trycket var så hårt att sajten kraschade. Den startade om dagen efter, och då kunde jag lägga in min ansökan efter 20 minuter, berättar Ulf Berg.

Den här gången har CSN, som tar emot ansökningarna, vidtagit åtgärder för att förhindra en ny krasch. För att kunna hantera många sökande samtidigt har ett digitalt väntrum skapats. Det öppnar klockan 22.30 den 31 mars och de som väntar där tilldelas ett könummer och släpps in på webbplatsen när det är ens tur.

När Ulf Berg ansökte hade han inte fått sin utbildningsplats bekräftad.

– Jag angav att jag ville studera finsnickeri, byggnadsvård eller smide och svets. Jag kom in på byggnadsvårdsutbildningen, och det var den jag ville ha i första hand, säger han. 

Omställningsstudiestödet skapades som ett resultat av Las-överenskommelsen för att stärka anställdas ställning på arbetsmarknaden. Vid Omställningsfonden, som stöttar 1,3 miljoner anställda inom kommunala bolag, kommuner och regioner, är satsningen välkommen.

– Idén är fantastisk. Man får möjlighet att plugga med bidrag, och jag tycker att bidraget träffar rätt. Det är människor mitt i livet som får en chans att vidareutbilda sig eller byta yrke, säger Anna Bångerius som är karriär- och studierådgivare för Omställningsfonden på Gotland.

Den som får sin ansökan beviljad kan få upp till 80 procent av den tidigare lönen i bidrag. För att få stödet ska man var 27– 62 år och ha arbetat minst åtta av de senaste 14 åren. Studerar man på heltid kan man få stöd i max 44 veckor. Vid lägre studietakt räcker stödet längre. 

Av de 42 personer på Gotland som beviljats omställningsstudiestöd vid de tre ansökningsomgångar som varit, är nära två tredjedelar kvinnor.

Den ansökningsomgång som är aktuell nu gäller stöd för utbildningar som startar någon gång mellan den 1 juli och 31 december. En ny ansökningsomgång inleds den 1 oktober. För 2024 är potten för omställningsstudiestödet 2,8 miljarder vilket beräknas räcka till ungefär 17 900 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!