Visbybon Ulf Knutas, 53 år, är först ut i GT:s nya serie "På jobbet", en serie där artiklarna speglar personer utifrån deras yrken.
Och till yrket är Ulf Knutas styckare, något som knappt ens var ett val från hans sida.
Naturligt
- Farsan var styckare, och två av mina farbröder. Så det var rätt så naturligt, ler Ulf Knutas när GT hälsar på honom på hans arbetsplats, Visby slagteri på Österbys i Visby där man nyligen fått igång en styckarverksamhet igen, fyra år efter det att man lade ned densamma.
Under de fyra åren har Ulf Knutas förvisso jobbat som slaktare på samma ställe, men det är styckare han är, på riktigt.
- Jag har jobbat i 29 år som styckare, berättar han.
Vilja och talang
Som ung gick Ulf Knutas en utbildning till elteletekniker, men sedan gick han också en lärlingsutbildning till styckaryrket. Och som 21-åring köpte han hus och ville därmed börja jobba.
- Det tar ett år bara för att bli en hyfsad styckare. Har man viljan och lite talang så kan man bli riktigt duktig på tre år, berättar han.
Det finns en nackdel med jobbet som styckare, berättar Ulf Knutas.
- Man kan åka på förslitningsskador, eftersom man har ganska monotona rörelser, säger han.
Fördelar, då?
- Det är bra arbetstider; man slipper jobba helg.
Växande
Tack vare sin långa rutin har Ulf Knutas fått agera "lärare" och lära upp de nyanställda styckarna på slakteriet i Visby.
Det är det också tänkt att han ska få fortsätta med fram-över, eftersom slakteriets ambition är att anställa flertalet nya styckare i takt med att verksamheten växer.
En hård nöt
Är det något djur som är enklare att stycka än andra?
- Nja, nöt är lite hårdare att skära i. Men på det stora hela är det ungefär samma sak, oavsett djurtyp.