Ulla Pettersson, Visby, är ordförande för socialdemokraternas partidistrikt på Gotland. Under perioden 1985 till 1994 var hon ordinarie riksdagsledamot.
Beslutet i riksdagen under måndagförmiddagen som med 181 röster mot 109 (51 avstod och 8 var frånvarande) fällde regeringen tycker hon saknar logik.
– Jag är både oroad och förvånad över det agerande som lett fram till beslutet, säger hon.
– Oroad för att vi har en knepig situation och många problem att ta itu med i landet. Det gäller jobben, ekonomin, pensionsförfrågan för att nämna något. Pandemin förstärker förstås oron och vi är inte ur den, säger hon och fortsätter:
– Egna intryck från i går kväll här på hemmaplan bara styrker den bilden. Vi har delta-varianten här, det samlas mycket folk och man håller inte avstånd.
Och förvånad, varför då?
– Fyra partiet som i sakfrågan är helt oeniga fäller regeringen. Tre vill till varje pris ha bort Stefan Löfvens regering. Vänsterpartiet, som utlöst krisen, vill egentligen att Stefan Löfven ska vara statsminister. Partierna som röstat för misstroende saknar ett politiskt alternativ.
Ulla Petterson tycker också tidpunkten är märkligt vald:
– Januariöverenskommelsen är ett avtal som slöts för två år sedan. Stefan Löfven är känd för och respekterad för att hålla ingångna avtal. Även när det svider. Nu är man mitt i en process, utan att regeringen lagt förslag.
Stefan Löfven och Annie Lööf presenterade gemensamt förslaget om lösa försöka frågan genom förhandlingar mellan parterna på hyresmarknaden.
Det verkade inte förankrat hos Vänsterpartiet, borde man gjort det?
– Det var nog en massa kontakter på olika nivåer. Men man kanske inte fick det svar man behövde och ville stå för förslaget och sätta press på Vänsterpartiet. Men jag vet inte, svarar Ulla Pettersson.
Och vad tror hon, med sin erfarenhet, ska hända nu?
– Det vete gudarna. Men Stefan Löfven förhastar sig i alla fall inte. Nyval vore ett dåligt alternativ. Då ska partierna föra fram sin politik och profilera sig. Skulle det bli ett extra val så får vi två val tätt inpå varandra i den andan. Det som behövs nu är samarbete och kompromisser.