Stickning är trendigt igen – unga tar upp tråden

Det stickas som aldrig förr i de nordiska hemmen. Nya varianter av ulltröjor och hållbarhetstänket har fått många att börja sticka eller att ta upp stickandet igen.

Ulrika Bogren visar upp det första "riktiga" hon har stickat: en halsduk.

Ulrika Bogren visar upp det första "riktiga" hon har stickat: en halsduk.

Foto: Elisabet Andersson

Gotland2021-12-20 19:03

Sedan pandemin bröt ut verkar intresset för stickning ha ökat rejält, inte bara i Sverige utan även i Norge och Finland. Särskilt populärt har det varit att sticka tröjor i rent ullgarn och då särskilt isländska garner. I början av stick-boomen var det många som gjorde så kallade Riddari-tröjor efter ett mönster från den isländska garntillverkaren Ístex. De gör garn av isländsk ull som spinns av både bottenull och täckhår vilket gör det både varmt och fuktavstötande.

– Det ligger i tiden att man vill ha det här naturliga, det finns något äkta i det, och att det kommer från Island, det är något rustikt i det, säger Åsa Thunholm Håkansson, som driver garnbutiken och webbshopen Islandsgarn Gotland i Stenkyrka. 

undefined
Sedan pandmemin började har stickintresset ökat och efterfrågan på isländska ullgarner har exploderat, berättar Åsa Thunholm Håkansson som driver garnbutik i Stenkyrka.

Hon tror att pandemin är en orsak till att så många börjat sticka ylletröjor men det är bara en del av förklaringen. En annan är nya tröjmönster av exempelvis den norska mönsterdesignern Linka Neumann som skrivit flera böcker fulla av roliga och vackra tröjor stickade i islandsgarner.

– Hon har haft jättestor påverkan dels att hon är ung och att hon ändrar de här mönstren till att det blir något roligt, i stället för de här lite tradiga gamla som funnits. Och att det är de yngre som vill sticka gör att det sprider sig på sociala medier. Hade de inte funnits tror jag inte det varit så stort, säger Åsa Thunholm Håkansson.

Det ökade stickintresset har gjort att det blivit brist på de isländska garnerna. Periodvis har de sålt slut och är fortfarande svåra att få tag i.

– I samband med pandemin så ökade försäljningen av de här garnerna något enormt. Vi blev helt tagna på sängen. Men vi har ett direkt avtal med Ístex på Island och så fort de får fram tre pallar så skickar de, säger Åsa Thunholm Håkansson.

undefined
Efterfrågan på isländska ullgarner har varit så stor att det varit slut i många butiker. Åsa Thunholm Håkansson har dock direktavtal med tillverkaren vilket har underlättat.

En som gjort som många andra och börjat sticka under pandemin är 21-åriga Ulrika Bogren som nyligen flyttat till Ireviken. Hon har alltid haft ett intresse av att sticka och fick lära sig av sin farmor när hon var liten. Hon började med att sticka små rutor för att öva sig men efter flytten till ön gick hon med sin faster, som stickar mycket, till Islandsgarn i Stenkyrka och valde garn och stickade en halsduk.

– Jag var så nöjd och jag var så stolt över att ha gjort något från det som bara var ett litet nystan. Jag hade den på mig hela nästa dag, jag tyckte det var så kul, säger Ulrika Bogren med ett stort leende.

Nu har hon börjat med en mössa och har redan börjat planera för fler projekt: en tröja till syrran, något till kompisens barn som föds snart, vantar och strumpor.

– Sedan kommer ju barnen och så måste man sticka åt dem. Det är så mycket som måste stickas, säger Ulrika Bogren och ser glad ut.

Förutom glädjen över att göra något som kan användas, upplever Ulrika Bogren att stickning får henne att må bättre, något som även forskning visar. 

– Jag märkte att det var lugnande, ett sätt att slappna av. Jag märker att jag somnar bättre när jag har stickat i stället för att sitta framför datorn.

undefined
Ulrika Bogren säger att stickning gör henne avslappnad och lugn, något som även forskning visar.

Ulrika Bogren tycker att fler borde börja sticka, det behöver inte vara svårt.

– Bara börja. Gå ut och köp en bok, kolla på lite Youtubevideos eller få någon människa som kan hjälpa dig. Hitta något garn och så är det bara att börja.

Hon fortsätter:

– Men man måste ha tålamod. Det blir bättre och oavsett om den inte är perfekt så är en halsduk en halsduk som man har gjort. 

Stickning

Sticktekniken uppfanns troligen i Italien på 1200- eller 1300-talet och den kom till Norden under 1500-talet.

De tröjor som många gör nu är i flera färger och vanligast är att använda tekniken Fair isle-stickning där färgerna följer med på baksidan av stickningen.

Forskning visar att stickning får en att känna sig både lugnare och lyckligare och ökar känslan av välmående.

På Internet finns otaliga tips, filmer och Facebookgrupper för den som vill börja sticka.

Källa: Wikipedia, Research gate

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!