Ulrikas kickstart 2014

Kostrådgivaren Ulrika Davidssons har lyssnat in vad många vill ha. Resultatet är hennes nya bok”Kickstart med Ulrika”. Boken innehåller sju olika dieter, från fyra dagar till fyra veckor.

Foto: Malte Danielsson Fotograf

Gotland2014-01-28 14:25

Vill du gå ned i vikt snabbt eller ha en puff mot ett sundare liv? Ulrika Davidsson har kommit ut med ytterligare en bok med recept och kostråd för viktminskning, ”Kickstart med Ulrika”. Målet med den nya boken är att den ska fungera som just en ”kickstart”.

– Januari är en utmärkt tid för att komma igång och att stänga 2013 och i stället börja med nya och sunda vanor 2014, säger Ulrika Davidsson.

Ulrika Davidsson har tidigare gett ut kostråd och kokböcker om flera dieter, bland annat GI, LCHF och 5:2 dieten som under åren resulterat i 18 kokböcker som sålts i över en miljon exemplar. Den nya boken ”Kickstart med Ulrika” har hon tagit fram efter önskemål av kunder och läsare. Kostråden i den är tänkt att fungera både för personer som vill gå ned ett antal kilon snabbt, eller för personer som har ett mer långsiktigt mål på många kilon.

– Jag har lyssnat in och det har visat sig att många vill ha så enkla råd som möjligt att följa. Det här har därför blivit den bok som är allra enklast, med recept och enkla planer att följa, säger Ulrika Davidsson.

Sju alternativ

De sju ”kickstarterna” sträcker sig från fyra dagar till fyra veckor. Om man följer dem handlar det under kortare tid om en viktminskning på två till tre kilo per vecka, och på de längre kostprogrammen ett till två kilo per vecka. För att passa olika personer har dieterna delvis olika inriktning. Kostprogrammen bygger på att intaget av kalorier är olika varje dag. Då hinner inte kroppen ställa om förbränningen, vilket resulterat i att den hela tiden ligger på topp.

Alla dieterna bygger på lågkolhydratkost vilket innebär att snabba kolhydrater som socker, bröd, ris, pasta och gryn utesluts. I stället innehåller recepten en större andel fisk, kött, fågel och annan proteinrik mat. – ”Kickstart med Ulrika ” fungerar samtidigt som komplement till mina tidigare böcker, som innebär långsiktig förändring av matvanorna.

Ett mål

För att lyckas är det enligt Ulrika Davidsson viktigt att blicka framåt, prioritera, förhålla sig positiv och att sätta ett realistiskt mål för sin viktnedgång. Många har också något tillfälle då de skulle vilja vara några kilon smalare.

– Det kan vara en fest då man vill komma i en klänning, eller baddräkten till semestern, eller något annat man vet att man har där framme. Det är viktigt att sätta mål man kan klara och att skriva ned dem på papper. Jag är övertygad om att man lyckas om man prioriterar sin vikt och sätter sig själv i fokus, säger Ulrika Davidsson.

En avgörande faktor för att lyckas är se viktminskningen som något roligt och hälsosamt som man jobbar för. Att prioritera sig själv och ett lättare liv är avgörande för att lyckas.

– I dag är vi ofta stressade och hinner inte med bra mat. Man vill ställa upp och man en kaka när någon har bakat. Vi måste tillåta oss att ha mer fokus på oss själva och våga att tacka nej när vi sätter oss själva i centrum. Om jag har bestämt mig för att gå ned tio kilo till påsk, så är det målet som är högst på agendan.

Ulrika Davidssons är sommargotlänning i Rone, med målet att flytta till Gotland om några år. Förra sommaren öppnade en restaurang i ladugården hemma vid Getor.

– Det var väldigt roligt och det kom mycket mer gäster än vad jag trott. I sommar fortsätter jag med samma koncept, säger Ulrika Davidsson.

Avokado med sill (4 portioner)

500 g 5-minuterssill (ca 1½ paket)1 finhackad rödlökrivet skal av 1 citron1 dl färska blandade örter (t ex dill, basilika, persilja, gräslök)2 msk majonnäs½ dl gräddfilsalt och svartpeppar2 avokador 80 g ruccolasallad2 tomater½ knippe bladpersilja

Häll av sillagen och skölj filéerna. Skär dem i mindre bitar och lägg i en skål. Blanda ner rödlök, citronskal, örter, majonnäs och gräddfil. Smaka av med salt och svartpeppar. Dela avokadon på mitten och pressa över lite citronsaft. Fyll avokadon med sillen och placera dem på fyra tallrikar. Fördela ruccolan bredvid. Skiva tomaterna och lägg runtom avokadon. Dekorera med bladpersilja. Cirka 580 kcal.

Riswraps med kyckling och currysås (4 portioner)

½ grillad kyckling2 selleristjälkar2 morötter10 cm gurka8 risbladnågra ärtskott4 msk Lallerstedts äppel- och currysås

Bena ur kycklingen. Skär selleri, morötter och gurka i långsmala stavar. Häll vatten på en tallrik. Blötlägg risbladen genom att doppa dem i vattnet, ett i taget. Lägg bladen på en skärbräda och fördela kyckling, selleri, morötter och gurka längs ena kanten. Lägg på några ärtskott och en klick äppel- och currysås och rulla ihop. Cirka 380 kcal.

Halstrad rimmad lax med pepparrotscrème (4 portioner)

1 msk olivolja1 tsk citronpeppar½ blomkålshuvud½ broccolistånd1 citron2 dl frysta ärter 600 g rimmad lax1 msk olivolja50 g ärtskott

Pepparrotscrème:1 burk färskost med pepparrot (à 125 g)1½ msk gräddfilsalt och svartpeppar

Sätt ugnen på 225  °C. Häll olivolja i en ugnsfast form och strö över hälften av citronpepparn. Skär blomkålen och broccolin i små buketter och blanda runt med olivoljan i formen. Dela citronen i halvor och pressa saften ur den ena halvan över grönsakerna. Skär den andra halvan i skivor. Ugnsbaka i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut formen och tillsätt ärterna. Rör om och ställ tillbaka i ugnen i cirka 5 minuter. Skär laxen i skivor och krydda med resten av citronpepparn. Hetta upp olivoljan i en stekpanna på hög värme och halstra laxen cirka 1 minut på varje sida.

Blanda färskost och gräddfil. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg upp ärtskott på tallrikar och fördela grönsakerna ovanpå. Lägg laxen på grönsakerna, dekorera med citronskivor och toppa med pepparrotskrämen. Cirka 442 kcal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!