Underbar anlades på forntida mark utan tillstånd

Krogen Underbar i Visby innerstad anlade sin uteservering utan att inhämta länsstyrelsens tillstånd, trots att hela Visby innerstad är en fornlämning. Någon arkeologisk undersökning genomfördes heller inte.
Nu kräver Länsstyrelsen att fastighetsägaren senast den 31 juli lämnar in en redogörelse för genomförda mark-ingrepp.
Dessutom menar Länsstyrelsen att även andra myndigheter kan ha synpunkter på exempelvis serveringstillstånd, bygglov och vattendragning.

Gotland2003-07-19 04:00
Krogen Underbar ligger i centrala Visby, strax intill Stora torget. Strax intill S:t Lars ruin ligger dess uteservering, som varken omges av tak eller väggar.
Nu uppdagas att det aldrig söktes något tillstånd från länsstyrelsen när man för en tid sedan anlade uteserveringen. Enligt länsstyrelsens undersökning schaktade då bort jordmassor till ett uppskattat djup av ungefär 70 centimeter, där man sedan placerat byggstenar.
<span class=MR>Visby ­ en fornlämning</span>
I ett brev till fastighetsägaren Allan Ohlsson skriver länsstyrelsen.
"Hela Visby innerstad utgörs av fornlämning RAÄ 107, Visby stad. Berörd fastighet ligger i anslutning till S:t Lars ruin, fornlämning RAÄ 59, Visby stad. Fastigheten ingår även i fornlämning RAÄ 79, Visby stad, vilken utgörs av en sten-åldersboplats."
Alla fornlämningar skyddas av kulturminneslagen och tillstånd är ett måste om någon form av ingrepp ska göras, liksom en arkeologisk förundersökning som ska bekostas av fastighetsägaren. Någon sådan har heller inte genomförts.
<span class=MR>Fasadbelysning</span>
Länsstyrelsen konstaterade vidare vid sin inspektion den 15 juli att "baren är försedd med el, avlopp och vattentillförsel och till detta har ledningar grävts ner. S:t Lars ruin har försetts med fasadbelysning och armaturer med tillhörande ledningsdragningar i marken. En fast mur har uppförts mitt på gården."
Underbar ligger främst på fastigheten S:t Lars 5, men sträcker sig även in på fastigheten intill, S:t Lars 4, som ägs av Riksantikvarieämbetet. Med anledning av detta ­eftersom den fastigheten inte är uthyrd för serveringsändamål ­menar Länsstyrelsen att kommunens handläggare för serveringstillstånd kanske kan ha ytterligare synpunkter i ärendet.
Det samma menar man kan gälla för Statsarkitektkontoret gällande bygglov och miljö- och hälsoskyddskontoret gällande anslutningen till kommunalt VA.
Länsstyrelsen kräver nu att fastighetsägaren senast den 31 juli lämnar in en redogörelse över genomförda markingrepp och synpunkter på de ifrågasatta åtgärderna på fastigheten. Redogörelsen ska innehålla ritningar med schaktdjup. Länsstyrelsen kommer därefter att ta ställning till fortsatta åtgärder. Kopior på brevet har skickats till Länsmuseet och berörda kommunala instanser.
<span class=MR>"Jag har alla tillstånd"</span>
­Jag har precis alla tillstånd man behöver, säger Underbars ägare Fabio Danho. Något bygg-lov behövde jag inte sade de, eftersom vi inte har något tak. Det enda jag har gjort är att bygga baren på min hyresvärds mark. Det var gräs och ogräs här och nu har vi gjort gräsmattan snyggare och planterat blommor. På gräset närmast muren har jag ställt upp två hammockar och satt belysning som riktar sig mot muren. Hur kan man kalla det för förstörelse?
<span class=MR>Kände inte till</span>
Fabio säger att han är osäker exakt var gränsen mellan de båda fastigheterna går, men att någon jord inte har schaktats bort. Att länsstyrelsens tillstånd och en arkeologisk förundersökning krävs kände han inte till. Den ansvarige, fastighetsägaren Allan Ohlsson befinner sig för tillfället på semester.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!