Underjorden öppnar sig för alla

Det ska bli lättare för människor med funktionshinder att besöka Lummelundagrottorna. På fredagen testade personer med hörsel- och synnedsättning några av förbättringarna.

Gotland2007-05-05 01:11
Större text på skyltar och i guidebroschyr, vita markeringar där trappan börjar och slutar, inspelningar som man kan förbereda besöket med, mer beskrivande guidningar och fossiler att känna på samt ljudförstärkning.

Det var förändringar som testades vid fredagens specialvisning då en blind person med ledarhund och en med kraftigt nedsatt syn samt två personer med olika grader av hörselskador bjudits in. Bakom projektet med att göra Lummelundagrottorna mer tillgängliga står en grupp studerande vid Hansa Utbildnings kurs Turist, service och konferens.

Små förändringar
Det är inga stora förändringar det handlar om, men detaljer som någon utan funktionsnedsättning kanske inte tänker på. Som att vad ser man i en dunkel grotta utan ögon, eller vad förstår man av det man ser utan öron?

- Vi har egentligen inte märkt tidigare att det skulle vara något större problem här, men de föreslagna åtgärderna är varken konstiga eller svåra att tillgodose, menar Lummelundagrottornas Hanne Ödin som agerade guide.

- Rullstolar, och även barnvagnar, kommer redan in i grottorna och kan ta sig fram på de cementerade gångarna, säger Hanne Ödin.

Redan i höstas gjorde referensgruppen tillsammans med projektgruppen en tur i jordens innandöme. Även representanter från kommunen, vars mål är att enkla hinder i publika lokaler ska vara undanröjda till år 2010, fanns på plats vid fredagens provguidning.

Utförlig beskrivning
För Sofia Karlsson, som har mycket begränsad syn, och Maud Åkesson, som "ser" med hjälp av ledarhunden Pelle, var förbättringen framför allt att guiden beskrev grottorna utförligare än vanligt.

Färger, former och rumslighet blev mer fattbara till vattnets porl i bakgrunden.

- Det var jätteroligt, tycker Maud Åkesson när hon hört om "Örnvingen" och andra droppstenar och de olika skiftningar som mineraler i marken ger upphov till.

Uppskattat var också möjligheten att få känna på "kattskallar" och andra fossiler som guiden tagit med. Utan undantag får ingen röra något i grottan, men Hanne Ödin hade till och med en liten lös stalaktit till beröring.

För Elisabeth Gardell som nästan är döv var det svårt att uppfatta orden när hon inte såg guidens mun. Trots att Hanne Ödin bar en mikrofon kopplad till en speciell hörapparat. Ingrid Hallberg har en lägre grad av hörselnedsättning och klarade sig bra med hörselslingan inkopplad.

- Jag behöver lära mig mer om de olika tekniska hjälpmedlen, säger Hanne Ödin.

Till sommaren ska förbättringarna kunna användas i verkligheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!