I helgen öppnade Statens fastighetsverk 15 tidigare hemliga anläggningar runt om i landet och på Gotland visades det inre av Tingstäde fästning. Visningarna kallas Hemliga rum och anspelar på det populära Svt-programmet med samma namn.
- Under Hemliga rum lånar vi på Statens fastighetsverk ut nyckeln till kulturmiljöer runt om i Sverige som normalt inte är tillgängliga, säger Thomas Norell, generaldirektör vid Statens fastighetsverk i ett skrivet uttalande.
Föråldrad vid invigningen
Totalt gav sig närmare 45 000 svenskar ut för att se försvarets gamla anläggningar runt om i landet i lördags. Intresset för att besöka anläggningen i Tingstäde var stort.
- Det är jättekul att så många är intresserade, säger Per Nelander.
Man brukar säga att generalerna ständigt förbereder sig för det förra kriget. Historien kring Tingstäde fästning är ett lysande exempel på just detta.
- När den stod färdig 1917 var den redan föråldrad. Kanonerna hade då utvecklats så mycket att fästningen inte längre var användbar för att hindra en rysk invasion, vilket den byggts för, säger Per Nelander.
Ändå användes den av militären under många decennier och trots att fästningen sedan länge spelat ut sin roll var allt topphemligt ända in på 1990-talet. I dag står den kvar som ett monument över sin tid.
- Det var en tid när militären spelade en större roll i samhället, man hade en helt annan ställning än i dag. Tidsandan var också annorlunda, man hade bland annat en enorm insamling till försvaret där folk skänkte pengar till pansarskepp, säger Per Nelander.
Rysk invasion
Tiden då Tingstäde fästning invigdes var också en tid med enorma spänningar och konflikter i landet. Samtidigt som bönderna samlade in pengar till försvaret och visade stöd till kungamakten så var det hungerkravaller i Stockholm och i juni 1917 slogs en demonstration för kvinnlig rösträtt ner av polis.
- Den här fästningen byggdes för att hindra en rysk invasion och försvara de militära förråd som fanns i Tingstäde. Tanken var att fortet skulle hållas till hjälp utifrån kom, i annat fall skulle fästningen bli den sista plats på Gotland som den svenska flaggan vajade över, säger Bengt Hammarhjelm.
Han har just gett ut en skrift som beskriver flera hemliga rum på Gotland, Tingstäde är långt från den enda ort som kan stoltsera med hemliga rum som försvaret lämnat efter sig. Men den är en av dem som väckt störst folkligt engagemang.
Gamla uniformer
Tingstäde hembygdsförening har engagerat sig stort för fästningen och håller regelbundna visningar i gångarna under fortet. Under lördagen var flera av föreningens medlemmar på plats och iklädda äldre tiders uniformer.