Det är tre stora stålskelett som gömmer sig bland husen i Eskelhem. På ett år produceras här uppemot 1,2 miljoner tallplantor och framöver kommer det att bli fler.
– Jag räknar med att vi i alla fall kommer upp i 1,5 miljoner plantor per år i och med det nya tältet. Det är ungefär 40 meter längre än det gamla som vi rev och det kommer också vara lättare att hantera, säger Eva Lerman som drivit Tjuls skogplantor i ungefär åtta år.
Kostnaden för det nya och moderna tältet väntas hamna någonstans mellan 700 000 och 800 000 kronor, förutom en utökad produktion tillkommer också lite bekvämligheter.
– Den nya bevattningsanläggningen är mer automatiserad. I de gamla tälten behöver jag stänga på och av olika ventiler med ungefär två minuters mellanrum när jag vattnar och trots det blir det ganska ojämnt. Med det nya systemet trycker jag bara på en knapp och så kan jag göra något annat under tiden det är igång.
Men det är inte det enda:
– När duken ska av de gamla tälten till hösten krävs mycket tid, arbetskraft och planering. Det går inte att göra när det blåser och jag behöver ta in extrahjälp, det nya tältet har inbyggda motorer som sköter det där, säger Eva nöjt.
Investeringen är något som legat i tankarna de senaste åren, efterfrågan på tallplantor har varit stor nog att Eva i vissa fall behövt nedförhandla antalet plantor kunderna köper eller också säga nej. Förhoppningen är att i framtiden också kunna byta ut de två kvarvarande gamla tälten mot ett nytt.
– Det är aldrig kul att behöva säga nej till en kund.
Och trots att coronakrisen känns av i många andra branscher går affärerna bra för plantskolan.
– Jag har konstaterat att detta är en av få branscher som nog inte påverkas speciellt mycket av krisen, det som jag kan oroa mig lite för är om det nya bevattningssystemet inte kommer fram i tid från Italien.
När hon tog över verksamheten gick större delen av tallplantorna till fastlandet, nu stannar de kvar på Gotland.
– Det är roligt att tallen hamnar här på Gotland nu, jag tycker inte vi ska behöva köpa in plantor från Dalarna eller Finland. Framöver hoppas jag kunna täcka upp hela öns behov här, just nu vet jag inte exakt hur mycket som skulle behöva produceras men det är lite av ett mål jag har i alla fall.