Underskottet för 2003 tros bli över 40 miljoner kronor
Kommunens kostnader för sjukvården skenar. Länge trodde sjukvårdsförvaltningen att årets underskott skulle bli 17 miljoner kronor, men nyligen kom räkningar på sammanlagt 20 miljoner kronor från Huddinge sjukhus och Karolinska sjukhuset för utomlänsvården majaugusti.Nu beräknas underskottet för 2003 bli över 40 miljoner kronor.
Det är dock inte fler patienter som remitterats till vård på fastlandet, utan allt fler mycket kostsamma vårdåtgärder som ökat kostnaderna.
<span class=MR>Valfriheten bort</span>
För att spara pengar på utomlänsvården beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i går att föreslå att den valfrihet patienterna har ska slopas.
Den som fått en remiss kan än så länge välja vård på fastlandet, under förutsättning att man själv betalar resa och uppehälle. Valfriheten har många patienter använt för att hitta vård på andra håll där köerna är kortare. Det har främst gällt operationer av höftleder och knän, men även starroperationer.
Många gotlänningar har välkomnat valfriheten, eftersom köerna på Gotland blivit längre. Vid årets början stod 542 patienter i kö vid ortopedkliniken, i augusti var de 663.
<span class=MR>Försämrar vården på ön</span>
Men valfriheten kostar. Notan i år beräknas bli 5 miljoner kronor, och nämnden föreslår nu att kommunfullmäktige avskaffar de fria valen.
Valfriheten var en rekommendation från Landstingsförbundet. Ingen bindning finns, säger nämndens ordförande Åke Svensson (s).
För övriga områden inom hälso- och sjukvården råder i stort sett balans, men genom den extrema utvecklingen av utomlänsvårdens kostnader har förvaltningen stora problem med att presentera en budget i balans för 2004. Om kostnaderna för utomlänsvården fortsätter att öka finns risk att vården på ön försämras.
Problemen att budgetera för utomlänsvården är stora. Kostnaden för en remiss till specialist kan vara beräknad till 50 000 kronor, men sluta på flera miljoner kronor.
Den tekniska utvecklingen gör att vi få allt fler dyra behandlingar, exempelvis av för tidigt födda och cancerpatienter, säger sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson.
<span class=MR>Staten betalar?</span>
Sjukvårdsdirektören anser, att den staten borde stå för kostnaderna för den högst kvalificerade vården.
Kommunen får svårt att ensam ta kostnaden, utan att det påverkar sjukvården på ön.
Förutom att föreslå slopad valfrihet för patienterna ska hälso- och sjukvårdsnämnden spara genom att hålla ner vikariekostnaderna och spara på administrationen, minska kostnaderna för läkemedel och minska lokalkostnaderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!