Undervisning för barn med särskilt stöd har förbättrats

Gotlands kommun är bra på att arbeta med barn i behov av särskilt stöd.
Det som kan förbättras är uppföljningen av resultat och kvalitet i de åtgärder man beslutar om.

Gotland2004-10-15 04:00
Kommunens revisorer har begärt en granskning av kommunens verksamhet för barn med behov av särskilt stöd i skolan. När rapporten nu är klar konstaterar revisorerna att en klar förbättring har skett sedan man senast kontrollerade verksamheten för ett par år sedan.
Revisionsbyrån som genomfört granskningen på kommunens uppdrag konstaterar att vid en jämförelse med andra kommuner i landet har Gotland kommit långt i arbetet för att identifiera och hjälpa barn som behöver särskild hjälp i skolan.

<span class='mr'>"Elevvårdspärmen"</span>
"Vi bedömer att skolorna (på Gotland) i huvudsak arbetar på ett systematiskt och strukturerat sätt där det gäller identifiering av barn i behov av särskilt stöd i de tidiga skolåren", skriver revisorerna.
Rekommendationerna i rapporten är att fortsätta arbeta med "Elevvårdspärmen" som tagits fram av resursavdelningen inom barn- och utbildningsförvaltningen.
I denna pärm har man i samarbete med andra berörda myndigheter som socialtjänsten, tagit fram gemensamma rutiner för kartläggningar och utredningar.

<span class='mr'>Gemensama referensramar</span>
Kommunen bör också diskutera mer om gemensamma referensramar eller en definition för barn med särskilda behov.
-Men detta är problematiskt eftersom man i lagtexten avsiktligt avstår från en generell bedömning, förklarar Pelle Stenström, som är chef för resursavdelningen inom barn- och utbildningsförvaltningen.
Kommunen bör också ta fram ett system för hur uppföljning av resultat och kvalitet ska skötas rekommenderar revisorerna.
-Barns ohälsa är ett problem som inte lär bli mindre i framtiden. Barnombudsmannen har bland annat påpekat risken att allt fler barn mår dåligt av olika skäl, här spelar skolhälsovården en viktig roll, framhåller Pelle Stenström.

<span class='mr'>Riksgenomsnittet </span>
Av alla barn i gotländska skolan, från förskola till gymnasiet, har mellan 10 och 15 procent behov av särskilt stöd i någon form. Det är samma tal som för landet i stort och det skiljer sig inte mellan de olika skolorna, enligt Gotlands kommuns uppgifter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om