Undrade över fiskets framtid

När miljö- och jordbruksutskottets vice ordförande, Sinikka Bohlin (s), besökte Gotland under fredagen handlade mycket om fisket:
­ Finns det en framtid för det gotländska fisket? undrade hon bland annat när hon träffade representanter för den gotländska fiskerinäringen.
­ Om vi bara får fortsätta fiska, var åsikten från fiskeriföreningens ordförande Tom Norrby.
­ Med en lokal förvaltning och en satsning på exempelvis ¿grön" fisk, sade föreståndaren på forskningsstationen vid Ar, Anders Nissling.
Sinikka Bohlin lämnade också en öppning för ett speciellt paket för Gotland.

Gotland2003-03-29 04:00

Efter det senaste EU-beslutet om torskfiskestopp är naturligtvis fiskefrågorna en het potatis. Inte minst för Gotland och de gotländska fiskarna. Vad gäller och hur ska de agera efter alla turer hit och dit.
Sinikka Bohlin (s), miljö- och jordbruksutskottets vice ordförande träffade på fredagen länsfiskekonsulent Rolf Gydemo för att informera sig om det gotländska perspektivet på frågan.
Med under förmiddagsträffen var även Tom Norrby, fiskeriföreningens ordförande, samt Anders Nissling, föreståndare på Ars forkningsstation.
Inför den kommande propositionen om fiskerinäringen, som väntas till hösten, kan det mycket väl läggas till något speciellt för Gotland. Det intrycket gav Sinikka Bohlins uttalanden under fredagen.
­ Kanske man kan kombinera verksamheterna och göra ett paket för en ö som Gotland, sade hon under mötet.
<span class=MR>Liten gotländsk andel</span>
Efter att Rolf Gydemo dragit de gotländska förutsättningarna om exempelvis den gotländska andelen av östersjöfisket, 2 procent, ¿som vi inte kan begripa att den är så liten", redogjorde han för utvecklingsplanen för det småskaliga fisket.
Dess fyra punkter om att synliggöra fisket, skapa förutsättningar för att behålla det, skapa en mötesplats för näring och allmänhet samt att näringen själv ska ta hand om mycket, kom diskussionen in på det sjunkande antalet båtar och fiskare.
Ur detta resonemang utkristalliserades en fråga från Sinikka Bohlin:
­ Hur ser det ut med EUs strukturfonder för er del framöver?
Ett problem är det och det ser ut att kunna utarma det gotländska fisket om ingenting görs. Pengarna finns, men fiskerinäringen kommer inte åt dem:
­ Det krävs att pengarna betalas ut i förskott, sade Tom Norrby, annars går det inte.
<span class=MR>Regionala regler</span>
Arbetet med propositionen pågår och den kan fortfarande komma till någon form av paket för Gotland.
­ Behövs det något för er del, sade Sinikka Bohlin.
­ Resursmässigt behövs det skarpare instrument, sade Rolf Gydemo. Idag är det centraliserat, det finns ingen möjlighet till regionala regler.
Propositionen kan också komma att innehålla nya regler angående pengar till fiskevården, där det mer och mer framstår att alla som utnyttjar resurserna får vara med och betala, alltså även fritids- och husbehovsfiskare. Frågan är bara hur kontrollen ska gå till.
Under besöket träffade Sinikka Bohlin senare på fredagen även representanter för fiskeindustrin, sportfiskarna, en äggproducent samt företrädare för LRF.
Lättnader. Fiskade efter
lättnader gjorde länsfiske-
konsulent Rolf Gydemo, fiskeriföreningens ordförande Tom Norrby och föreståndaren på forskningsstationen vid Ar,
Anders Nissling.
Sinikka Bohlin (s), vice ordförande för miljö- och jordbruksutskottet lämnade en möjlig öppning för det gotländska fisket genom ett speciellt paket i kommande proposition.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om