"Unga blir offer vid nedläggning"

Riv inte ned vår verksamhet!Så vädjar personalen på den psykiatriska rehabiliteringsavdelningen Piren.- Det är de mest utsatta av Gotlands unga vuxna som drabbas, skriver personalen i ett brev till ledningen för öns hälso-och sjukvård.Ökade självskador, missbruk och fler självmord kan bli följden, varnar man.

VILL FORTSÄTTA. Lägg inte ned en väl fungerande verksamhet, vädjar Susanne Ringbom och Lasse Söderström på Piren som jobbar med psykiskt sjuka ungdomar.                                    fOTO: kRISTER nORDIN

VILL FORTSÄTTA. Lägg inte ned en väl fungerande verksamhet, vädjar Susanne Ringbom och Lasse Söderström på Piren som jobbar med psykiskt sjuka ungdomar. fOTO: kRISTER nORDIN

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-07-08 04:00
I samband med besparingar och översynen av sjukvårdsorganisationen föreslås även omorganiseringar i den psykiatriska öppenvårdsverksamhet. Hälso- och sjukvårdsnämndens tog vid sitt senaste sammanträde ett så kallat inriktningsbeslut om bland annat Piren och Lännamottagningen.
Beslutet innebär i korthet att Lännamottagningen fortsätter sin verksamhet, men flyttar från nuvarande lokaler på Linnégatan till det hus vid Norra Hansegatan där Piren nu ligger. Och Piren läggs ned.

Oro för patienterna
Den verksamhet som i dag bedrivs riktad till ungdomar mellan 18 och 25 år, ofta med svåra och krävande psykiska tillstånd, upphör i sin nuvarande form. I den utredning som gjorts säger klinikledningen att resurserna ska fördelas mellan öppenvårdsmottagningen, BUP och slutenvården.
- Men vad händer med patienterna?, undrar personalen på Piren.
De känner stor oro för att patienternas behov inte ska tillgodoses fullt ut om verksamheten splittras.
- Vi är inte emot förändringar, men vi tycker det är fel att splittra ett väl fungerande behandlingsteam. Vi är idag en sammansvetsad grupp som kan ge våra anknytningsstörda patienter en god miljö att växa i. Här ger vi dem hjälp att börja om när det skrotat till sig. Riv inte ned det, vädjar Susanne Ringbom och Lasse Söderström, skötare respektive behandlingsassistent på Piren.

Riktat mot unga vuxna
Piren har funnits som egen enhet i flera decennier även om inriktning och patientgrupper varierat. Redan från start var dock avgränsningen från sjukhusmiljön viktig, bland annat för att patienterna inte ska identifiera sig med sin psykiska sjukdom.
De senaste åren har verksamheten riktats mot unga vuxna. Antalet patienter ligger runt 65.

Risk för droger
För en del av dessa ungdomar hade alternativet till Piren varit slutenvård. Och försvinner nu Piren ser personalen en risk att trycket på slutenvården ökar. Och, vad värre är, man spår att lidandet för patienterna ökar.
- Om möjligheterna till att snabbt få stöd försvinner i stunder då det psykiska lidandet blir för stort, ökar risken för drog- och alkoholintag och risken för ett livshotande självskadebeteende. Detta kan också innebära att omgivningen kan försättas i farosituationer, skriver personalen.
GT har utan resultat sökt psykiatriska klinikens verksamhetschef Ulf Larsson för en kommentar. Vi hoppas kunna återkomma med den i morgondagens tidning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!