Vitsipporna, blåsipporna och violerna ger en bedövande doft i änget och fågelsången är lika öronbedövande. Barnen jobbar på med sina räfsor och det bildas små högar överallt.
- Det är lite för surt för att brinna, säger Per-Sune Fredriksson, som äger änget. Det får ligga några dagar så eldar vi upp det senare.
Några av barnen blir otåliga.
- Det var vanligt förr att man lekte en lek när man blev trött, säger läraren Kerstin Österberg. Vad säger ni om "ekorren byter bo".
Det var ju faktiskt lite pinsamt när man i alla fall går i klass 9. Men efter en stund var alla med och engagerade i leken.
- När Rone skola fagade det här änget för 20 år sedan var vi 122 barn, säger Kerstin Österberg. Nu är ni 22 totalt med Högbyskolan inräknad. Men ni har nästan fagat lika mycket som då och varit så duktiga.
Bjöds på korv och läsk
Detta belönades med korv och läsk som Per-Sune Fredriksson bjöd på. Barnen i de skolor som finns kvar på landsbygden får åka till sina hemsocknar och faga ängen.
För de som eventuellt inte vet vad som menas med att faga berättades för barnen att det betyder räfsa. Traditionen på Gotland är lika gammal som den när man sedan fram mot midsommartid slår änget. Då firades slåttern med mat och kaffe till arbetslaget.