Alla behövs på Gotland. Det slog näringslivet och Arbetsförmedlingen på Gotland fast redan för två år sedan och skapade ett projekt för personer som stod långt utanför arbetsmarknaden. Då räknade man med några hundra unga som stod helt utanför systemet, utan att vara inskrivna på Arbetsförmedlingen, och polisen vittnade om en oroväckande utveckling med gotländska ungdomar som riskerade att hamna i missbruk och kriminalitet.
Nu finns Tillväxt Gotland med i ett omfattande samarbete kring ungas väg tillbaka från sysslolöshet till jobb.
– Vi pratar drygt 400 ungdomar på Gotland som inte är i jobb i dag. Under det senaste året har arbetslösheten bland unga i Sverige ökat till 24 procent, säger projektledaren Maria Eliadis.
Tillsammans med kollegan Hanna Bergdahl arbetar hon nära både de unga arbetslösa och det gotländska näringslivet.
– Jag älskar Gotland och vill jobba med tillväxt. Här handlar det om varje enskild individ. Att vara ute på en arbetsplats när det blir en match och de gillar varandra är en fantastisk känsla, säger Maria Eliadis.
Sedan första februari träffas de åtta första, av totalt omkring 60 unga utan jobb, som ska hinna igenom projektet under de kommande två åren.
– Vårat mål och ambition är att de ska komma i jobb inom tre månader. Någon ska redan nästa vecka ut i introduktion på en arbetsplats, säger hon.
Oscar Lövkvist, 22 år, är redan en bra bit på väg mot nytt jobb. Förra sommaren var han hovmästare på en restaurang i Visby hamn, men på grund av corona tvingades de stänga till hösten.
– Att träffa nya människor passar mig och det var det bästa jobb jag har haft, säger han och berättar hur arbetsmarknadsprojektet redan har gett honom utdelning.
Han har tackat ja till sex veckors introduktion på Uniguide, där han ska fortsätta jobba med service men via telefon, och börjar nu på måndag.
– Det känns jättebra! Jag ser hela det här projektet som en möjlighet för folk som inte haft jobb på länge, säger Oscar Lövkvist.
Han får medhåll av Isac Öjhagen, utbildad personlig tränare med brinnande intresse för kost och matlagning, som för snart ett år sedan flyttade från Stockholm till Gotland.
– Går man in på Arbetsförmedlingens sida finns det chefsjobb, lärarjobb, sjuksköterskejobb och olika andra yrkesinriktningar som kräver utbildning – men personlig lämplighet är lika viktigt, säger han och menar att det kan vara svårt för unga att matcha höga krav på utbildning.
Isac Öjhagen drömmer om att hitta ett jobb inom idrott eller matlagning, och erbjuder de andra i gruppen sin kompetens för att de ska komma igång och röra på sig. Hälsan och det egna välbefinnandet är en central del i projektet.
– Vi jobbar utifrån individen och hälsan är den röda tråden. Även om man inte har problem kan vi prata om att komma i säng i tid och att inte vända på dygnet, säger Maria Eliadis.
Den som är långtidsarbetslös hamnar lätt i en ond cirkel och i utanförskap.
– Man sitter hemma med dator och tv-spel. Jag bor med rumskompis i lägenhet, men bor man själv blir det väldigt ensamt i längden, säger Oscar Lövkvist och berättar att inte bara hans mående utan också ekonomin blir lidande av att inte ha jobb.
När de första åtta har kommit i sysselsättning ska nya arbetslösa slussas in i projektet. Som tur är har gensvaret från näringslivet varit stort.
– 25 företag har redan nu sagt att de är på, säger Maria Eliadis.