Tidigare var nätdejting ett ganska stigmatiserat ämne men i dag är det både socialt accepterat och något som de allra flesta singlar testat på. Dejtingappen Tinder har funnits med i över tio år och används av cirka 57 miljoner användare över hela världen. Det finns de som hittat kärleken via nätdejtingappen men också de som råkat ut för många misslyckade dejter.
Vad tycker egentligen folk om Tinder och vad är deras upplevelse av att dejta via appen? GA frågade tre ”tindrare” på stan vad de tycker om dejtingappen och reaktionerna verkar vara blandade.
Linn Adman 26 år, hade appen ungefär ett år under tiden hon var singel, i dag har hon hittat kärleken, men inte via Tinder.
– Jag tyckte utbudet var väldigt litet här på Gotland. Däremot var Tinder som koncept väldigt lätt att förstå sig på och ganska kul, säger hon.
Elin Wallin 29 år, har inte en positiv upplevelse av Tinder men har trots det kvar appen. Hon tycker utbudet är litet på Gotland och att appen är ganska tråkig och enformig.
– Om jag matchar med någon skriver jag först och matchar någon med mig vill jag att de skriver först, så tänker inte andra. Det slutar mest med att jag samlar på mig matchningar, säger hon.
Pontus Rosvall 22 år, upplever appen som rolig men tycker som de andra att utbudet är alldeles för litet på ön.
– Jag tycker fler borde bjuda mer på sig själva, en hel del är ganska tråkiga. Däremot kan Tinder leda till många spontana och härliga möten, säger han.
Vad tyckte ni om utbudet på Tinder?
– Det var mest killar som skulle vara macho som hade bilder på sig själva i bar överkropp och det går bort för mig, säger Linn Adman.
– Det är många som lägger upp fiskbilder och mycket naket, mycket mer än vad man vill se, säger Elin Wallin.
– Det är många tjejer som poserar framför en bil, vilket är lite märkligt och sen väldigt mycket festbilder. Jag förstår inte varför man behöver visa att man dricker massa alkohol. Sen är det ju många som har massa citat och låtreferenser, det går bort för mig, säger Pontus Rosvall.
Har ni gått på någon dejt, lyckad eller misslyckad?
– Jag gick på några dejter, de flesta lyckade, säger Linn Adman.
– Jag hade en dejt för nåt år sedan som verkade trevlig, men det första han gjorde var att prata tio minuter in i dejten om giftermål och barn. Man kan skoja, men han var fullt seriös, det var inte om vi skulle utan när vi skulle göra det. Det blev ganska obehagligt, säger Elin Wallin.
– Jag har varit på dejter som varit bra, men också dejter som varit stela. Jag är inte en stel person, men när det blir krystat så blir det ganska jobbigt, säger Pontus Rosvall.
Har ni blivit ”ghostade” eller ”ghostat” någon?
Att ”ghosta” är ett fenomen som innebär att den man matchat med plötsligt kan sluta svara utan att ge någon förklaring om varför. Något som tindrarna verkar ha varit med om.
– Jag har nog ghostat, då har jag bara slutat svara, säger Linn Adman.
– Ja, mer än en gång, gjorde det i dag faktiskt. Han var min kompis ex, så det var därför, annars verkade han trevlig, säger Elin Wallin.
– Både och faktiskt. Jag har inga notiser på mobilen så ibland blir det att jag sett att någon skrivit efter några dagar och då svarar jag inte för att det gått för lång tid, säger Pontus Rosvall.
Hur upplever vi egentligen att bli ghostade och varför ghostar vi? Det svarar psykolog och utbildad inom klinisk sexologi, Eva Lyberg på.
– Det är svårt för hjärnan att förstå att man blir avvisad och det aktiverar vårt stressystem. Man börjar ställa frågor till sig själv som “vad var det för fel på mig? Sen försöker man lista ut varför man blev avvisad. För att aldrig behöva uppleva den obehagliga känslan igen, berättar hon.
Att ghosta någon har i dag blivit ett socialt accepterat beteende. Det kanske är lite lustigt att det blivit just så eftersom vi människor generellt är känsliga för att bli avvisade, menar Eva Lyberg.
– Det hade inte fungerat någon annanstans än digitalt. Skulle man göra så på sin arbetsplats skulle det ju få konsekvenser.
Varför har det blivit socialt accepterat med ghosting?
– Jag kan inte förstå det på något annat sätt än att den som ghostar är antingen känslomässigt avstängd eller rädd för att avsluta kontakten och så blir man bara tyst i stället. Sen får man inte glömma att beteenden sprider sig, vilket gör att det normaliseras att man gör på det sättet, säger Eva Lyberg.
Tinder som koncept bygger mycket på det visuella. Man skapar sin profil med de bilder man valt ut på sig själv och kan välja att skriva något kort om sig själv i sin så kallade biografi. Sen är det bara att börja ”svajpa” efter en potentiell dejt eller partner. Svajpar man höger tyckte man om det man såg och svajpar man vänster tyckte man inte om det. Svajpar båda höger är det en “match”. Detta byggs på ett visuellt intryck man får via några bilder, men enligt Eva Lyberg räcker inte det för att göra sig en uppfattning om personer.
– Tinder i sitt format är visuellt, men när vi letar efter en partner är det mycket mer som behövs för att hitta kemi. De bilder man visar där ger ett begränsat intryck av hur personen är på riktigt, säger hon.
Att läsa av kroppsspråk, subtila signaler och få ögonkontakt som gör att man kan få en uppfattning av andra personer, det är människor väldigt bra på. Svårare är det med det visuella.
– Med bilder kan vi inte avgöra detta, vilket gör att vi ofta fantiserar ihop en bild av hur personen kommer vara, som gör att vi många gånger blir besvikna, säger Lyberg.
Om man väljer att använda Tinder eller andra dejtingappar och ska på dejt, finns det några tips man bör ta med sig, det menar tindrarna Linn, Elin och Pontus.
– Gå på magkänsla och första intrycket, ge alla en chans. Ha kul men var försiktig, säger Linn Adman.
– Första dejten bör vara på en offentlig plats och under dagtid, menar Elin Wallin.
– Mitt tips är att var spontan, härlig och öppen, det är bara en chatt, bjud till! Om jargongen är bra när man skriver kommer den vara bra när man ses i verkligheten också, då blir det lättare att få till ett bra möte, säger Pontus Rosvall.