Unga vill ha mer nätprat

Var femte elev i grundskolan uppger att det aldrig pratas om nätmobbning i skolan. I Roma ska det bli ändring på det. Här ska alla elever få lära sig vett, etikett och smarta strategier för att undvika trubbel på nätet.

Gotland2016-09-30 12:10

Umgänget på nätet tar för många ungdomar lika mycket tid som kontakter med kompisar i verkliga livet. Trots det får många varken stöd eller vägledning för hur de ska bete sig på nätet och undvika faror.

När teleföretaget Telenor och organisationen Surfa Lugnt nyligen gjorde en enkätundersökning om barns och ungdomars nätvanor visade det sig att var femte elev aldrig talat om nätmobbning i skolan. Men barnen vill tala med vuxna om de här frågorna. Tre av fyra vill ha mer nätprat i skolan.

– Vi förutsätter att de unga vet hur man ska bete sig, men vi måste utbilda dem, säger Maria Törnqvist som är skolkurator i Roma.

Tillsammans med kollegan Julia Chinette drar hon i höst igång ett pilotprojekt på Romaskolan om hur man undviker fallgroparna i umgänget med andra på nätet. Flera gånger under det kommande läsåret ska de träffa alla elever från klass fem och uppåt för att tala om vad de behöver tänka på när de rör sig på nätet.

Där finns samma problem som i verkliga livet, men möjligheten till impulsiva repliker och bristen på ögonkontakt skapar en grogrund till konflikter och missförstånd. Möjligheten att vara anonym bidrar också till att det ibland spårar ur.

– Vi ska till exempel utbilda i ”trollkompetens”. Nättroll drar igång diskussioner och gräl och vi vill ge ungdomarna strategier för hur de undviker sådana personer och inte gå in i konflikterna, säger Maria Törnqvist.

Maria Törnqvist tycker att lärarna har ganska bra koll på vad som händer på nätet.

– Det har blivit en del av vår vardag i skolan att reda ut konflikter som har börjat på nätet. Det tar mycket tid, men vi vet hur viktigt det är att det reds ut, annars blir det svårt för barnen att koncentrera sig i skolan.

Föräldrar har ofta sämre insikter om vad som händer på nätet, därför ska även de få ett erbjudande om utbildning i Romaprojektet.

Vad ska man tänka på som förälder?

– Gå in och var delaktig på ett tidigt stadium. Det är svårt att komma in och ”rota” när barnen har blivit äldre.

– Hota inte med att ta bort internet. Det är barnens största rädsla och hotet leder till att de inte berättar någonting.

– Och uppstår det en konflikt, gå inte in i den själv, utan hjälp barnet att lösa konflikten utan att underblåsa den.

Men Maria Törnqvist är också noga med att påpeka att nätet inte bara skapar problem:

– Näthatet är mycket mindre än all den kärlek som sprids på nätet. Här finns otroligt många som stöttar varandra och ger varandra kraft.

3 av 4 vill tala mer om livet på nätet

Resultat för Gotland, Småland och Öland i undersökningen:

Var femte elev uppger att deras lärare aldrig har frågat om deras liv på nätet eller talat om hur man bör bete sig där och vad man ska göra för att inte utsätta sig för obehagligheter.

72 procent vill tala mer om livet på nätet i skolan.

29 procent har fått något sårande eller kränkande skrivet till sig under det senaste året.

62 procent anser att föräldrarna bara till viss del har koll på vad de gör på nätet.

Källa: Telenor och Surfa lugnt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om