Ungas spelande oroar psykolog

De nätbaserade datorspelen säljer som aldrig förr.
Spelande ungdomar kan inte sova på nätterna.
- Kicken kan liknas vid den som fås av amfetamin. Det blir omöjligt att somna eftersom spelet för dig in i en fantasivärld som är svår att lämna trots att datorn stängts av, säger Owe Sandberg som är psykolog och jobbar med ungdomar och deras spelproblem.

Gotland2007-01-19 06:00
På Gotland finns det mellan 100 och 200 unga som missbrukar sitt datorspelande. Det finns ingen utbildning för skol- och vårdpersonal, och oroliga föräldrar vet inte vart de ska vända sig med frågor kring sina datorspelande barn.
I Sverige beräknas runt 40 000 ungdomar i åldrarna 12 år och uppåt ha ett datorspelsberoende.

Som en drog
- Personal inom vård och skola har inte förstått vidden av problemet. Missbruket av de här spelen är ur beroendesynpunkt lika allvarligt som ett drogmissbruk. Vi behöver ha en rikstäckande förening som jobbar enbart med ungdomars datorspelsberoende, säger Owe Sandberg som föreläste för Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP) och annan skol- och vårdpersonal, på lasarettet i Visby igår.

Gränsen hårfin
Tecken på ett missbruk hos datorspelande ungdomar kan vara sömnbrist för att de inte klarar av att lämna sitt spel för natten.
Vanliga konsekvenser är sämre betyg i skolan och ingen tid över till annat. Trots varningssignaler kan det vara svårt att se skillnad mellan normalt och överdrivet spelande.

Tre timmarsgräns
- Går barnet från MVG till VG i ett par ämnen i skolan så är det ingen panik, då får man nog söka lösningen på annat håll. Och har han eller hon ett socialt liv med kompisar utanför datorspelsvärlden så är det ett bra tecken, säger han.
Mer än tre timmar om dagen är alldeles för mycket, enligt en gräns som Owe Sandberg drar.
De som blir fast i ett missbruk är ofta personer med psykosociala hinder. Mobbade barn och ungdomar som inte har ett socialt liv kan bli bekräftade genom att få styra i en datorvärld.
De lever ett låtsasliv framför skärmen och vill inte komma ut i verkligheten.

Inte orolig för LAN
- Det farliga är den överdrivna hetsen att vilja besegra andra spelare på nätet, menar Owe Sandberg.
LAN, Local Area Network, är ett populärt fenomen inom datorpelsvärlden, framförallt bland ungdomar, där man kopplar in flera datorer i samma lokal på ett gemensamt nätverk. Men att "LANA" på helgerna eller vid enstaka tillfällen är ofarligt, tycker Owe Sandberg.
- Det blir mycket läsk och onyttig mat men det är ju bara på helgerna. Det finns de som missbrukar spelandet men det är de som också fortsätter i veckorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om