Ungdomar tog initiativ till möte om fritidsgård
Lärbro fritidsgård stängs inte den 21 december.Så mycket kunde Arne Grau-Amner, chef för kultur- och fritidsförvaltningens ungdomsavdelning säga när han på tisdagskvällen tillsammans med nämndens vice ordförande Stefan Nypelius var inbjuden att försvara planerna på att lägga ner gården. Idag ska ärendet behandlas i nämnden.
Foto: Tommy Söderlund
Lång uppsägningstid
- Om ni nu ska behandla Lärbro fritidsgård i morgon (läs idag), varför har ni då inte tagit initiativ själva att komma hit och diskutera frågan, undrade en i publiken.
- Hade ni inte blivit inbjudna ikväll hade ni inte vetat vad vi tycker.
Något förklaring fick han egentligen inte mer än att de som jobbar på fritidsgården tillsammans med en från södra Gotland har fått i uppgift att ta reda på hur lärbroborna vill att ungdomsarbetet ska se ut i framtiden.
- Vi har aldrig sagt att vi ska stänga här den 21 december. Gården blir kvar till sista januari och kanske längre, sa Arne Grau-Amner.
Tidigare uppgifter har gjort gällande att det är just 21 december som gällt som slutdatum.
Lokalerna, som tekniska förvaltningen äger, sades upp i november och uppsägninngstiden är nio månader. Stänger fritidsgården tidigare reduceras hyran.
Många röster
Det var många röster som gjorde sig hörda under kvällen och de flesta var överens om att ungdomarna behöver någonstans att vara.
- Alla är så jävla tighta här. Jag umgås med Martin som är 13 år, ger 19-åriga Jessika Vikström som exempel på bra sammanhållning.
- Varför sliter ni upp det, undrar hon.
Stefan Nypelius och Arne Grau-Amner försöker förklara att det saknas pengar i förvaltningen som måste spara samtidigt som lokalens ventilation måste byggas om för en miljon kronor vilket ger en hyreshöjning om man stannar kvar.
- Vi vill hellre satsa på personal än på lokaler, sa Stefan Nypelius som såg sig tvungen att välja.
Inga konkreta förslag
Några konkreta förslag att komma med hade han inte mer än att göra som i Buttle. Där hade föräldrar gått ihop och ställt till med lite ungdomsgård för ungdomarna i bygdegården. För det hade de fått några tusenlappar till inköp av material.
Arne Grau-Amner gjorde en historisk resa och tassade sedan in i framtiden. Han berättade att det finns 10 gårdar för ungdomar på ön varav sju på landsbygden.
- Fritidsgårdar som inte har tillträckligt med personal kan föda kriminalitet, varnade han.
Lärbroborna vände på steken och påtalade att ungdomar som inte har någon plats att vara på kan ställa till med mycket sattyg.
- Vi vill inte vara med om några mer pangade rutor. Det är klart som vatten att det är föräldrarna som har ansvar för barnen men någon gång måste de släppa ut barnen, sa Kea Svensson.
Billigare lokal
En billigare lokal och mer ideellt arbete var några frågor som hela tiden låg i luften samtidigt som ungdomarna vädjade för att få ha kvar sin fritidsgård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!