Ungdomar dömer ut krisberedskap

Gotländska 18-åringar har så gott som ingen som helst tilltro till att regionen och räddningstjänsten kan hantera en allvarlig händelse eller kris.

Bildtext

Bildtext

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Gotland2014-11-07 14:14

Det visar en färsk undersökning från Demoskop där totalt 6 683 intervjuer genomförts bland ungdomar i hela landet. De utfrågade fyller alla 18 år under 2014. Undersökningen genomfördes i början av oktober och resultatet är vägt med avseende på län och kön.

Störst tilltro har man i Halland där endast 9 procent av de tillfrågade hyser misstro till att deras region har en sämre förmåga jämfört med andra delar av Sverige att hantera en kris. På Gotland däremot är siffrorna skyhöga, högst i landet, när det gäller tilltron till regionens och räddningstjänstens förmåga jämfört med övriga landet. De flesta tror att de är sämre på att hantera en allvarlig händelse elller kris om man jämför med andra delar av landet. Hela 63 procent tror det.

Å andra sidan finns det dem som svarat att Gotland har en bättre förmåga med att hantera kriser jämfört med övriga landet, 19 procent och där hamnar Gotland på andra plats efter Stockholm som har 36 procent. Med andra ord så rör sig de gotländska 18-åringarna mellan två ytterlighetspoler eftersom väldigt få valt övriga alternativ, det vill säga att de inte vet eller att de anser att förmågan är lika god som övriga delar i landet. När det gäller känslan av trygghet i ett brett perspektiv så tillhör de gotländska 18-åringar de tryggaste i landet. De är inte speciellt oroade för händelser som att vara utan vatten i mer än 24 timmar, naturkatastrofer, terrorism, krig, epedemier, trafikolyckor, IT-haverier, upplopp och elavbrott.

När Dick Svennelt, chef för räddningstjänsten på Gotland, får höra om undersökningen är hans spontana kommentar att det är svårt att värdera siffrorna men att det naturligtvis "inte känns bra".

–Jag tror överlag att man inte vet hur vi jobbar och vilka styrkor vi har. Sedan tror jag att vi är rätt duktiga på att jämföra oss med Stockholm för det är liksom där vi kommer in med båten, säger han och menar att det är skillnad på exempelvis inställelsetid när det gäller storstadsregioner och landbygd. Han påpekar att det faktiskt finns nio deltidskårer och en heltidskår på Gotland.

På frågan om man ska vara orolig för att bo på Gotland när det gäller räddningstjänstens förmåga att hantera kriser svarar han:

–Absolut inte! Vi har en bra räddningstjänst på Gotland, säger Dick Svennefelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!