Ungdomarnas konst ska få fler att välja återbruk

Färglösa och tråkiga containrar har i stället blivit utsmyckade och färgsprakande. På regionens initiativ har gotländska ungdomar fått i uppdrag att skapa mer inspirerande återbrukscontainrar på Gotland.

Återbrukets containrar i Visby, Klintehamn och Hemse har blivit uppgraderade utvändigt.

Återbrukets containrar i Visby, Klintehamn och Hemse har blivit uppgraderade utvändigt.

Foto: Albin Jakobsson/Peter Daun

Gotland2024-08-26 19:45

På Gotland finns det tre återbrukscontainrar (på återvinningscentralerna i Visby, Klintehamn och Hemse). Där går det att lämna in saker som, i stället för att slängas, kan komma till användning för någon annan.

Sedan dessa infördes har de sett ut som helt vanliga containrar – men så är inte längre fallet. Genom ett initiativ taget av Region Gotlands avfallsavdelning, kulturenheten samt regionens konstutvecklare på Gotlands Museum, har totalt 13 ungdomar i åldrarna 13-18 år gett dessa containrar ett ansiktslyft.

undefined
Konstutvecklaren Armin Scholler från Gotlands Museumhar varit med och organiserat projektet. Han menar att det roligaste har varit att se ungdomarnas engagemang.

En av de som varit med och ansvarat för projektet är konstutvecklaren Armin Scholler på Gotlands Museum.

– Det finns flera anledningar till att vi har gjort det här. I min roll vill jag göra konsten intressant och rolig för de ungdomar som kanske har konsten som ett intresse. De här containrarna har varit gråa och tråkiga så vi ville göra dem roliga så att folk ser dem och därmed ser återbruket, säger Armin Scholler.

undefined
På baksidan av återbrukets container i Visby kan man hitta målningen som Ella Atkinson, Ida Svensson och Olivia Cederholm Jonsson varit med och skapat.

Temat för målningarna skulle vara hållbarhet och bilderna som ungdomarna har skapat är tänkt att inspirera till att återbruka och källsortera.

undefined
Ida Svensson Eikenes, Ella Atkinson och Olivia Cederholm Jonsson är nöjda med sin slutprodukt, även fast det inte var helt enkelt att komma på vad de skulle göra.
undefined
Konstnären Siri Iversen-Ejve har varit med ungdomarna och väglett dem i målandet.

I Visby har två olika grupper ansvarat för varsin långsida på containern. Ena sidan har Ella Atkinson, Ida Svensson Eikenes och Olivia Cederholm Jonsson, tillsammans med tre andra kamrater, målat.

– Tanken är att vi är på Mars för att jorden flyger iväg eftersom vi inte kan bo på den längre, säger Ella Atkinson om gruppens skapelse.

– Vi fick fram det vi ville mer och mer desto längre vi höll på, säger Olivia Cederholm Jonsson.

undefined
Ena sidan av återbrukets container i Visby. Till höger ser man Tyra Enström och KajaLiss Karlssons målning, där ögat blickar mot den mer positiva framtiden för jorden.
undefined
Hanna Wärff-Radhe, konsthandläggare och kultursamordnare vid kultur- och fritidsavdelningen på Region Gotland, fick äran att dela ut priser till ungdomarna som varit med och målat.

Målningen på den andra långsidan har KajaLii Karlsson och Tyra Enström skapat.

– Vi ville göra något som var surrealistiskt. På ena sidan är det framtiden om vi struntar i återbruk och inte bryr oss om naturen, medan andra sidan är hur framtiden blir om vi fokuserar mer på miljön, säger KajaLii Karlsson.

undefined
Tyra Enström och KajaLii Karlsson hjälptes åt med att göra ena sidan på återbrukets container i Visby, mer färgrann och inbjudande.

Gruppen i Klintehamn, bestående av Estrid "Ezzi" Wilske och Minna Söderlund, har skapat en färgglad bild som ska uppmuntra de boende i Klinte att återbruka mer.

undefined
I Klintehamn var rymden i fokus.

– Vi har bara en planet och den måste vi ta hand om. Vi har gjort ett stort rymdmotiv med mycket färger så det ska vara roligt och uppmuntrande att gå dit, säger Estrid Wilske.

undefined
Minna Söderlund och Estrid "Ezzi" Wilske har stått för förvandlingen av återbrukets container i Klintehamn.

I Hemse har en bläckfisk som fångar upp allt skräp tagit plats på containern.

undefined
Slutresultatet i Hemse.

– Att ta hand om havet är väldigt viktigt, därav bläckfisken. Det var kul att prova på graffiti också, säger Eira Amér.

undefined
Systrarna Eira och Ingrid Amér valde att måla en bläckfisk som samlar upp skräp på återbrukets container i Hemse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!