Ungdomsarbetslösheten sjönk på Gotland

Sedan i fjol har ungdomsarbetslösheten sjunkit i Sverige. Och enligt Arbetsförmedlingens siffror har den största minskningen faktiskt skett på Gotland.

Gotland var det län där ungdomsarbetslösheten minskade mest under 2022.

Gotland var det län där ungdomsarbetslösheten minskade mest under 2022.

Foto: Montage (Privat/David Skoog/Jessica Gow (TT))

Gotland2023-02-20 07:10

I statistiken räknas alla svenskar mellan 18–24 år som ungdomar. Arbetsförmedlingen gick nyligen ut med att andelen arbetslösa i den gruppen minskade från 9,1 till 7,7 procent mellan januari 2022 och samma månad i år.

Samma trend syns på Gotland – även här har ungdomsarbetslösheten sjunkit. Och här har minskningen varit ännu större än det svenska genomsnittet och faktiskt störst av alla län. Mellan januari i fjol och samma månad i år sjönk andelen arbetslösa ungdomar nämligen med 2,7 procentenheter, från 8,9 till 6,2 procent.

undefined
Med 2,7 procentenheter hade Gotland den största minskningen av ungdomsarbetslösheten av alla svenska län.

Peter Nideborn är arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen på Gotland. När han får höra om minskningen av ungdomsarbetslösheten är reaktionen återhållsamt positiv.

– Det är ju bra att det inte går åt andra hållet. Jag tycker att vår enhet här på Gotland fungerar väldigt bra, men en sådan minskning beror ju såklart på många olika faktorer, säger Peter Nideborn.

LÄS MER: Gotland hamnar långt ner på företagsrankning

Han tar bland annat upp att coronapandemin i januari 2022 fortfarande låg som en våt filt över den svenska arbetsmarknaden. Men även med den borträknad tycker sig Peter Nideborn se att ungdomsarbetslösheten på Gotland generellt inte påverkas lika mycket av om det är turistshögsäsong eller inte.

Samtidigt ska det sägas att Gotland – genom att vara Sveriges minsta län – i statistiken får större procentuell effekt för varje enskild ungdom som inte räknas som arbetslös. Det innebär att Gotlands minskning med 2,7 procentenheter motsvarar 60 färre arbetslösa ungdomar, medan siffran för Stockholms län – en minskning med 1,2 procentenheter – motsvarar 710 ungdomar.

undefined
Peter Nideborn är arbetsförmedlare.

– Jämför man oss med Stockholm så är det en stor skillnad i volymer. Och det gäller också möjligheterna – i en stor stad finns det många fler arbetsgivare att anställas av. Men att som Gotland vara en liten ort tror jag också har sina fördelar, säger Peter Nideborn och fortsätter:

– Som jag upplever det har vi ett tajtare nätverk och kan jobba mer långsiktigt här, eftersom volymerna inte är lika stora. Vi kan verkligen satsa på att genom studier rusta ungdomar för arbetslivet.

Med ”nätverk” avser Peter Nideborn samarbetet mellan såväl Region Gotland och näringslivet på ön. Han framhåller värdet av båda parterna.

– Men det är regionen som har det stora perspektivet – och kanske ansvaret – för att stärka det gotländska företagsklimatet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!