På ett år har ungdomsarbetslösheten gått ner med 43,3 procent på Gotland. Det är en väsentlig nedgång jämfört med resten av landet där minskningen i snitt är 30 procent, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Faktum är att Gotland, tillsammans med Halland, har den absolut lägsta ungdomsarbetslösheten i hela landet just nu.
Kristina Ersson är Arbetsförmedlingschef på Gotland och är mycket glad över utvecklingen.
– Oavsett hur gammal du är så gör det något med dig när du inte har något sammanhang eller gör något som känns meningsfullt och därför är detta viktigt, säger Kristina Ersson.
Den främsta anledningen till minskningen i landet är att tjänstesektorn har öppnat upp igen efter pandemin. Dessutom började rekordmånga att studera under pandemin. Att ökningen är extra stor just på Gotland beror på öns stora fördel jämfört med många andra län – turismen.
– Det är tydligt att besöksnäringen spelar en stor roll för den gotländska arbetsmarknaden. Den skapar ingångsjobb för väldigt många ungdomar som får sitt första sommarjobb tack vare efterfrågan bland butiker, restauranger och caféer, säger Kristina Ersson.
En annan styrka som de gotländska arbetsgivarna har är att de är flexibla, menar hon. Här ser man mer till kompetens och förmågor istället för vad det står på meritlistan.
Trots det är det dock ofta svårt att hitta personer till alla tjänster som finns. I maj och juni har det gått två jobb på varje arbetssökande som varit inskriven på Arbetsförmedlingen på Gotland, vilket är mest i landet. I till exempel Stockholm går det ett halvt jobb på varje arbetssökande.
– Det är en utmaning för många arbetsgivare att hitta personal. Svårast har det varit inom vård och omsorg men även butiker och restauranger över hela ön har haft svårt att hitta personal. En del verksamheter har inte kunnat utvecklas fullt ut på grund av detta, säger Kristina Ersson.
Hon tror att utvecklingen kommer gå mot ökad automatisering av monotona arbetsuppgifter.
– Jag tror att vi kommer se en förändring på arbetsmarknaden framöver som innebär att arbetsuppgifterna blir mer kvalificerade för den personal som är kvar och att vi måste erbjuda möjlighet till mer flexibelt arbete med möjlighet att jobba hemifrån.