Ungdomsgård i vuxnas händer
- Nu är det de vuxna som det hänger på för att det ska bli en träffpunkt för ungdomarna att samlas på i Lärbro. Ungdomarna måste organisera sig i en förening och vuxna behövs som stöd i verksamheten, säger Arne Grau-Amnér, ungdomsavdelningens chef vid kultur- och fritidsförvaltningen.
Träffpunkt. En ny träffpunkt kan komma att ersätta fritidsgården i Lärbro.
Foto: Henrik Radhe
Därför, och av besparingsskäl, kom beslutet i höstas att träffpunkten skulle stängas.
Den gamla verksamheten skulle avvecklas och i stället skulle något nytt skapas med aktiviteter som bygger på engagemanget från både ungdomar och vuxna i samhället
- Nu hänger det på ungdomarna själva och att det finns vuxna som ställer upp för att Lärbro ska få en mötesplats. Vi pratar inte om en fritidsgård utan om en träffpunkt som drivs av en ungdomsorganisation eller en förening. Ungdomarna visar ett otroligt engagemang och det finns idéer och tankar att bygga vidare på. Frågan är bara var de vuxna är. Ungdomarna behöver vuxna som finns vid deras sida, säger Arne Grau-Amnér.
Gamla posten
Gamla posten i Lärbro, som ägs av kommunen, står tom sedan länge. Där skulle det kunna bli en perfekt träffpunkt, men tanken stupar på priset. Även om bara driftkostnaderna skulle behöva betalas, skulle det innebära att det inte blev några pengar över till personal.
Ett annat alternativ är distriktsköterskemottagningen som stått tom i tio år, men där är hyran för hög. Idrottsföreningen har lokaler och kanske finns möjliga utrymmen i kyrkans hägn? Alla möjligheter till en fast punkt för ungdomsverksamhet inventeras.
- Vi vill satsa på en ny form av ungdomsverksamhet där också de vuxna finns med. Målet är att försöka hjälpa ungdomarna att själva organisera sina aktiviteter men med stöd av vuxna. Tanken är att engagera hela norra Gotland i planerna, säger Laila Andersson, nyanställd som fältfritidsledare med både Lärbro och Fårösund som arbetsområde.
Nytänkande
- Det är fråga om ett nytänkande och att bygga upp andra former av verksamheter med en fältfritidsledare. Vi stödjer idén att bygga upp en föreningsverksamhet och att ta ungdomarnas egna intressen för en meningsfull fritidssysselsättning. Syftet med det begränsade öppethållandet i februari är att fortsätta samtlalet om utvecklingen av den framtida ungdomssatsningen i Lärbro med omnejd, säger Arne Grau-Amnér.
Men vad vill då ungdomarna själva?
- Vi vill ha en lokal att gå till, ett trivsamt ställe där alla känner sig välkomna, precis så som fritidsgården i Lärbro har fungerat. Vi behöver verkligen någonstans att träffas på här i Lärbro. Att åka till Slite eller Fårösund är inget alternativ, säger Martin och Alice Langland liksom Caroline Wiberg från Hellvi och Elin Sandelin från lärbro.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!