Unik auktion efter känd snickare
Kommande söndag hålls en mycket speciell möbelauktion hos Ulf Broberg i Tofta. Inventarierna efter den gotländske möbelrenoveraren Wallis Holmstedt och hans fru Ulla skall säljas. Han var en mycket skicklig renoverare och en fantastisk möbelmålare. Trots att han hade haft polio och bara hade en arm, så kunde han göra mycket fina möbler. Han utförde arbeten åt Verner Åmell, en av de mer kända konsthandlarna i Stockholm och i kundkretsen hade han mycket känt folk, bland annat från Östermalm.
I många år var han verksam i Stockholm men vände sedan hem till Visby och Gotland igen. I närheten av Norrgatt hade han en liten verkstad och även i ett uthus vid hemmet på Gesällgatan.
Kvalitetsmässigt innehåller den här auktionen bara några riktiga toppar. Jag har hållit auktioner med betydligt fler kvalitetsgrejer. Men detta är unikt med allting som Wallis Holmstedt har gjort med sin hantverksskicklighet.
Wallis var en otroligt mjuk och varm kille, som jag lärde känna för 7-8 år sedan. Han var en mycket skicklig möbelrenoverare. Jag har ju själv hållit på med möbler i en stor del av mitt liv. Jag är utbildad slöjdlärare och möbelsnickare.
<span class=MR>Skickligt gjorda kopior</span>
Wallis Holmstedt var speciellt skicklig i möbelmålning och även när det gällde snickerier. Men det blir problem för antikvitetshandlare. Det är svårt att säga vad de möbler Wallis har gjort kan inbringa. Trots att det är otroligt bra gjorda möbler, säger Ulf Broberg.
Exempel på detta är en matsalsgrupp i gustaviansk stil från 1950-talet med äkta bladguld i stolsryggarnas skärningar.
Ett soffbord med en skiva som ser ut som om det fanns kakelplattor på och som målats med en papegoja i centrum.
Ett fint exempel av många på Wallis Holmstedts möbelmålande. Det här är en teknik som kallas trompe l´oeil, som betyder lura ögat
På auktionen finns också en 1700-talsstol gjord av Erik Örmark samt en liknande stol gjord av Wallis Holmstedt och patinerad så att den ser ut som en 1700-talsstol.
För blotta ögat är det svårt att se vilken stol som är från 1700-talet och vilken som är gjord på 1900-talet av Holmstedt.
Men vänder man på Holmstedts stol, så ser man att det under sitsen finns stjärnskruvar.
En fantastisk stol. Han har till och med använt träplugg för att sätta ihop ben, sits och rygg, säger Ulf Broberg.
<span class=MR>Signerad rokokospegel</span>
Från hemmet vid Gesällgatan finns förstås också möbler som inte är gjorda av Wallis Holmstedt.
En del är av hög kvalitet. Dit hör en rokokospegel daterad 1757 och signerad Erhardt Göbel, en stol av Jakob Malmsten från 1770-1800, ett gustavianskt hörnskåp av stockholmskvalitet med löpande hunddekor (1700-tal), en stol gjord av Erik Örmark, en av Gustav den 3:s favoritsnickare (1700-tal) och en tvättkommod (barock) från 1770-talet, för att bara nämna en del objekt.
Ulf Broberg hoppas att söndagens auktion skall kunna inbringa cirka 250 000 kronor. Men allt finns inte med vid auktionen i Tofta.
En del fina antikviteter har hämtats för att säljas hos Stockholms auktionsverk.
Ulf Broberg fick diskutera och protestera för att en del antikviteter av hög kvalitet också skulle säljas på Gotland.
Jag fick säga ifrån att de inte fick ta alla russin ur kakan. Till exempel gällde detta ett par av hörnskåpen.
Auktionsverket tog det ena, men man förstod inte att det var ett 1900-talsskåp som Wallis Holmstedt hade gjort!
Jag fick ta det andra skåpet till min auktion och det är ett äkta 1700-talsskåp, ler Ulf Broberg förnöjt.
1770. En tvättkommod,
ett herrgårdssnickeri från
1770-talet.
Fågel. Den här bordskivan av trä med en papegoja på är målad av Wallis Holmstedt. Det är ett exempel på tekniken Trompe l´oeil, att lura ögat.
Hängskåp. Två vackert målade hängskåp, det till vänster från 1800-talet och det till höger från 1700-talet.
Stolar. Ulf Broberg med två stolar som båda ser ut att vara från 1700-talet. Men så är det inte. Den till höger i bild är en skickligt gjord kopia av möbelrenoveraren Wallis Holmstedt.
Bladguld. Högst upp på stolsryggarna i en matsalsgrupp i gustaviansk stil gjord på 1950-talet av Wallis Holmstedt, finns äkta bladguld.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!