Innanför den långa jordvallen i Västergarn, en vall som härrör från 900-1000-talet, har arkeologen Johan Norderäng och osteologen Margareta Kristiansson hållit i utgrävningar under många somrar, senast i juni och juli i år.
Win-win-situation
Nu får man möjlighet utan att det kostar ett öre söka igenom ett mycket stort område på kort tid; arkeologer från ett tyskt universitet söker intressanta arkeologiska områden att testa och utveckla sin scanningsutrustning på, och nu har man valt Västergarn som testplats.
Det innebär att 100 000 kvadratmeter, i princip all obebyggd mark innanför den gamla jordvallen, ska scannas.
- Vi har ju grävt ut mycket redan och har så att säga facit på vad som finns i marken. Samtidigt får vi scanningsresultat från de områden vi inte grävt i, så det här är en win-win-situation för alla inblandade, resonerar Johan Norderäng nöjt.
Bra indikationer
Magnetometrar har använts på Gotland tidigare, som inför utgrävningarna vid Sankt Nikolai ruin.
- Men där visade det sig ligga en meter av rasmassor över det arkeologiskt intressanta materialet och därför gav inte magnetometrarna utslag alls. Men i Västergarn är det mest sandmark och i botten berggrund, så där bör vi kunna få en bra bild av var det finns något i marken, säger Johan Norderäng, samtidigt som han medger att man förstås inte får en exakt bild av vad som ligger under ytan.
- En vikingatida grav skulle på datorbilderna kunna se likadan ut som en död häst nedgrävd på 1910-talet, men vi letar ju också många större konstruktioner, som husgrunder. Det här kommer sannolikt att kunna ge oss riktigt bra indikationer om var vi ska fokusera vid kommande utgrävningar.
Stannar en vecka
Det tyska teamet kommer till Gotland i slutet av september och stannar i cirka en vecka. Arkeologernas förhoppningar i Västergarn har i många år varit att kunna kartlägga bebyggelsens utbredning i området, samt klargöra var den gamla hamnen legat.
Kommande scanning kan komma att ge en bild av just detta.