Unik metod kan stoppa mäns våld mot kvinnor

Polisen på Gotland och regionen jobbar tillsammans med en unik metod för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Våldsverkare erbjuds samtalsstöd, både enskilt och senare i grupp med andra män.

Christian Gardelius

Christian Gardelius

Foto: Åsa Sveds

Gotland2021-06-06 07:05

Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation är prioriterade brott som polisen bekämpar på flera olika sätt.  Samarbetet med andra myndigheter och organisationer är viktigt för ett bra resultat. 

Syftet med projektet är att erbjuda våldsverkande män att förändra sitt beteende med hjälp av samtalsterapi. Konkret börjar det redan när larmet gått och polisen är på plats. 

– När en radiobilspatrull åker på ett larm om familjebråk ska den som brukat våld redan i hemmet erbjudas hjälp för att förändra sitt beteende, säger Christian Gardelius, gruppchef hos polisen på Gotland.

Det ska göras direkt om det finns ett misstänkt våldsbrott och det är frivilligt. På det här sättet får mannen någon att vända sig till och kan få stöd för att styra sitt liv bort från våld.

– Det finns flera olika orsaker och upplevelser som gör att mannen tar till våld. Det kan vara frustration, svartsjuka, tankar om orättvisa eller alkoholmissbruk, säger Christian Gardelius. 

Vill mannen inte ta emot hjälp i ett första skede, erbjuds han det senare under utredningens gång.

– Vi ska upprepa det som ett mantra under förhören. 

Mannens försvarare kan också informera och motivera honom att ta emot stödet.

– Juristerna kan hjälpa oss genom att också lyfta frågan om att klienten ska ändra beteende genom att ta emot hjälp. 

Att delta i gruppsamtalen betyder inte att han inte kan dömas.

– Men har han påbörjat rehabiliteringen kan det vara en del i domen, säger Christian Gardelius.

Det är regionen som håller i samtalsgrupperna, både de som hålls enskilt och senare i grupp med andra män. Projektet har pågått drygt ett år. Än så länge är det ingen gärningsman som varit villig att vara med i någon samtalsgrupp. 

– Här är det uthållighet som gäller. Vi ska göra vårt jobb och erbjuda det 5 000 och 500 gånger till, även om de säger nej, säger Fredrik Persson, polisområdeschef. 

Christian Gardelius tror att metoden kommer att ge resultat på sikt.

– Det är viktigt att coacha alla inblandad så att vi verkligen får verkstad, säger han.

På Gotland polisanmäldes, enligt Brottsförebyggande rådets statistik, 28 grova kvinnofridskränkningar under förra året. Året innan noterades 20 anmälningar som rörde grov kvinnofridskränkning. Den brottsrubriceringen är bara en del av brott i nära relation och metoden kan användas även på andra brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!