Unik skatt undersöks med ovanlig metod

På fredagsförmiddagen presenterades för första gången resultatet, så här långt, av utgrävningen av Staleskatten som hittades i en åker för nästan ett halvt år sedan i Rone.

Foto: Eva HC Nyström

Gotland2012-11-30 11:34

Skatten är unik genom att den är så orörd och oskadad, genom att den är yngre än vad som är vanligt när det gäller silverskatter på Gotland, att några av mynten verkar ha varit förgyllda och genom att skatten förseglats med ett lock. Dessutom använder de undersökande arkeologerna en ovanlig arbetsmetod.

Arkeologerna Olle Hoffman och Petter Åkesson, båda från företaget Arendus, kunde på fredagen på Länsstyrelsen presentera tio dagars utgrävning av den så kallade Staleskatten.

– Man kan säga att vi grävt fram drygt en tredjedel av skatten under tio dagar, säger Olle Hoffman.

Undersökningen av Staleskatten, som genomförs i Riksantikvarieämbetets lokaler, genomförs totalt av två arkeologer,en numismatiker (myntexpert), en konservator samt en fotograf. Arbetsmetoden är unik vid just det här sammanhanget, den är desto vanligare ute i fält, och innebär att man riggat en kamera samt en mätstation vilket gör att varje led i utgrävningsprocessen kan dokumenteras genom fotografering och att man mäter ut x-, y- och z-punkter, i så kallade punktmoln, som man sedan kan använda till 3D-modeller. Arbetsmetoden kan visa sig vara värdefull för framtida forskare som på så sätt kan exakt på millimetern återskapa hur skatten en gång sett ut.

Det man kommit fram till hittills, efter tio dagars arbete, är att första delen av skatten innehåller 1450 mynt, men uppskattningsvis består hela skatten totalt av cirka 4 000 mynt. De mynt som är framtagna är främst tyska men där finns även engelska mynt samt några danska och ett par arbiska mynt. Samtliga är daterade runt mitten av 1000-talet. Det cirka 22 centimer breda och 15 cm höga kärl som skatten förvarats i är troligen gjord i brons eller koppar och har ett lock som arkeologerna tror är av någon form av bark.

– Det kan mycket väl visa sig att det är själva locket som är det mest intressanta när det gäller den här skatten, säger Olle Hoffman.

Petter Åkesson berättar att skatten är att betrakta som ovärderlig.

– Det går inte att sätta ett värde men i orätta händer kan varje mynt säljas för runt 1 000 kronor per styck så det skulle ju handla om miljonbelopp, säger Petter Åkesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!