Unika kurser när folk- högskolan expanderar
Gotlands Folkhögskola fortsätter att växa. I år tillkommer två Sverigeunika kurser, båda i samverkan med externa parter: Högskolan och Kustateljén. - Det är flera sorters ekonomi som gör att vi kan förstärka som vi gör, säger skolans rektor Thomas Nilsson.
Han tror också att de lokalt unika värdena bidrar till framgången.
- Vi ser det som en oerhörd marknadsfördel att vi finns på Gotland. Vi kan erbjuda en hel del av det som är viktiga värden för ungdomar.
Nilsson nämner det rika kulturlivet, närhet till elementen och de sociala värdena med att bo på internat.
- Många har levt ganska flyktigt och splittrat. Oftast har man bott på en plats, idrottat på en annan, haft ett fritidsintresse någon annanstans och kanske haft två olika hem.
- Här får man under en längre tid leva, bo och utvecklas med andra. Det sociala perspektivet är jätteviktigt i Folkhögskolans ambition.
En av årets utbildningsnyheter är en tvåårig yrkesutbildning för fritidsledare. Nivån är eftergymnasial och 40 av totalt 80 poäng genomförs på Högskolan (som också ger elever på allmänna linjen möjlighet till högskoleförberedande studier!).
Utbildningen inriktas mot internationellt ungdomsutbyte och en tydlig profil mot arbete på fritidsgårdar. Några av kurserna är samlevnad, etik, psykologi och fritidskulturens betydelse.
- Det finns behov av fritidsledare inom Gotland kommun, där man har svårt att rekrytera utbildad personal till fritidsgårdarna.
Nilsson poängterar att ungefär hälften av de studerande brukar vara från fastlandet och också söker jobb där.
Hantverkare för film
Årets andra stora nyhet är en utbildning för hantverksyrken inom film- och teveproduktion, exempelvis snickare, rekvisitörer och maskörer.
- Målet är att tillgodose branschen med kvalificerade hantverkare. Det här är en utbildning på ett område där det inte finns någon utbildning.
Delar genomförs på Kustateljén i Fårösund. Nilsson tror att några kan få jobb där och nämner även Stockholm, Trollhättan och Skåne.
I vår slutar den första utbildningen för behandlingspedagoger enligt Hasselamodellen. Nilsson tror att de kan gå direkt till jobb.
- Vi hoppas det. Det finns dock inte jobb för alla här på Gotland, så några får ta sig till fastlandet.
Den nya profilen på textilutbildningen i Hemse, skinn och ull, har slagit väl ut. Likaså Ella, pop- och rocklinjen för kvinnor, som nu går från försöksprojekt till ordinarie utbildning.
Några sommarkurser är arkeologi, botanik på Gotska sandön, foto, känn dig själv, tovning, fältkurs på Stora Karlsö, landskapsmåleri, varmsmide och sommarrock.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!