Unikt museum i Stenkumla

För drygt en vecka sedan invigdes Gotlands Barnvagnsmuseum i Stenkumla. Det tillsynes ovanliga intresset har grundaren Anette Fogelström haft länge.
- Allt började när jag var fyra år och fick min första barnvagn, säger Anette Fogelström.

barnvagnsmuseum stenkumla

barnvagnsmuseum stenkumla

Foto: Joel Nilsson

Gotland2013-07-08 13:37

"Barnvagnsmuseum" - så lyder skylten som finns placerad utmed Toftavägen söder om Visby. Vid slutet av en liten grusväg bor Anette Fogelström som nu har tagit sitt fritidsintresse till en helt ny nivå. På övervåningen i en gammal lada har Annette startat ett barnvagnsmuseum - det första av sitt slag i Sverige.

- Jag tror att det är det enda riktiga barnvagnsmuseet i Sverige. Jag vet att det finns ett i Holland, men det har jag inte haft möjligheten att besöka än, säger Anette Fogelström.

Intresset för barnvagnar har Anette haft sedan barnsben, även om det eskalerade något när hon själv fick barn.

- Jag fick min första barnvagn när jag var fyra år, då kan man säga att mitt intresse började. Men jag påbörjade min samling först 1982 då jag köpte min första helt egna barnvagn, säger hon.

Sedan dess har det tagit fart, hon har själv inte någon exakt koll på hur många vagnar hon har. Men hon uppskattar att de vagnar hon för tillfället ställer ut är en fjärdedel av hennes samling.

- Jag får inte riktigt plats med alla vagnar här. Om det skulle visa sig att vi får många besökare så kommer vi nog att bygga ut så att vi får plats med fler, säger hon.

Ett ökat intresse

Intresset för lite äldre barnvagnar har ökat- särskilt hos de yngre mammorna. I dag är vagnar från 60-talet och framåt väldigt eftertraktade, speciellt vagnar från 70-talet.

- De från 70-talet kostar nog minst 2000 kronor att köpa idag. Den mest värdefulla vagnen jag har är en Silver Cross från 60-talet, den kostar nog runt 20 000 kronor, säger Anette.

På museet finns vagnar i olika prisklasser och från olika tidsperioder, den äldsta kommer exempelvis från 1880 - men Anettes personliga favoriter kommer från 80-talet. Samlingens "Rolls- Royce" är en Gesslein Royal som hon själv klätt om i ett gotländskt tyg- denna vagn var även den första i samlingen.

- Det är den första jag köpt så den ligger mig varmast om hjärtat, säger Anette.

Är inte säkerheten sämre hos äldre vagnar?

- Jag skulle säga att dom äldre är säkrare faktiskt. Jag tycker att de äldre vagnarna oftast är mer rejäla och robusta. Jag har en ny vagn från 2007 här och den får man inte lov att gå uppför en trappa med för att fästet till handtaget är för svagt. Men med en vagn från exempelvis 80-talet är det inga problem alls, säger Anette.

Nostalgitrippar 

Barnvagnar blir ett allt hetare samlarobjekt och Anette tror att det beror på att nästan alla har en relation till barnvagnar.

- De flesta som kommer hit säger att de får en nostalgitripp. De känner igen barnvagnar som de själva haft som barn och minns sin egen barndom, säger hon.

Enligt Anette kan man också se tydliga trender som barnvagnarna genomgått under åren. Det kan vara väldigt små detaljer, exempelvis var krokarna på tidigare vagnar placerade utåt, men efter att för många barn skadat sig på dem så var man tvungen att vrida kroken inåt på nyare modeller.

- Det är ett speciellt intresse. Men för mig är det underligt att folk inte vet vad de haft för barnvagnar. Det är som att inte veta vad man kör för bil ungefär, säger Anette och skrattar.

Gotlands Barnvagnsmuseum

  • Öppet 12-17.
  • Adress: Stenkumla Martille 909.
  • Fiket "Bulle i ugnen" erbjuder även möjligheten för besökarna att fika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om