Unikt vakttorn öppnar för ett nytt liv

En unik och nyrenoverad byggnad reser sig nu stolt upp mot skyn i Gammelgarn.
Den gamla kastalen har fått en ny kostym.
- Den är en ruin som blivit ett smycke, säger en nöjd och glad Sture Ärlebäck, kyrkorådets ordförande.

Gotland2006-08-08 06:00
Den exakta dateringen på det gamla vaktornet intill Gammelgarn kyrka är svår att hitta, men prover tagna på trärester från en bjälke avslöjar att den bör vara byggd runt 1190, eller i varje fall med säkerhet under den senare delen av det seklet. Det var också under den här tidsepoken som flertalet av stenkyrkorna och kastalerna uppfördes runt om på ön, eftersom handeln hade tagit rejäl fart, och exotiska och dyrbara varor från världens alla olika hörn passerade över Östersjön och till Gotland.

Sjörövare
Med den livliga handeln följde dock sjörövare och plundrare, och därför började bönderna på den gotländska landsbygden att bygga vakttorn för att skydda sig själva och de inkommande dyrbarheterna.
Innanför de höga stenväggarna lagrades allt från exotiska kryddor till pärlor, siden och tunnor med rusningsdrycker.
- Kastalerna uppfördes på strategiska platser. Från dem hade man fantastisk utsikt och inuti dem fanns gått om utrymme för att lagra de värdefulla varorna, berättar Pia Ahlquist från landsbygdsförbundet.

Två miljoner
Hon är en av de många personer som den senaste tiden varit djupt engagerad i den renovering som gjorts på kastalen i Gammelgarn. Ett arbete som har pågått sedan november förra året, kostat två miljoner kronor och finansierats av Svenska kyrkan, genom kyrkoantikvariska medel.
Det sex våningar höga tornet är ett av de sammanlagt 15 kastaler som byggdes på ön under perioden.
- Området kring Gammelgarn är också ganska speciellt, för här har det funnits inte mindre än fyra kastaler.
- Det tyder på att det här varit en väldigt strategisk plats, säger Pia Ahlquist, där hon står mitt inne i den massiva stenbyggnaden från förr.

Brist på kunskap
Flertalet av de ursprungliga kastalerna har under århundradens lopp dock fallit i ruiner, medan tornet intill kyrkan i Gammelgarn behållits någorlunda intakt. Det anses också vara skälet till att Svenska kyrkans valt att lägga flera miljoner i renoveringsbidrag på just detta vakttorn.
En kastal som dock inte varit tillgängligt för allmän beskådning under åtskilliga år, utan snarare varit husrum för kråkor och duvor.
- Vår förhoppning med den här renoveringen är att fylla ett kunskapshål, säger Pia Ahlqvist, och konstaterar att få av bygdens invånare varit inne i tornet, och få vet vad för slags byggnad ruinen faktisk är.

Unik satsning
Därför har nu inte enbart kastalen genomgått en omfattande renovering och fått ett helt nytt trätjärat skyddstak, utan det har också blivit hem för ett nytt fräscht inre - med trappor som sammanbinder de olika våningarna - från bottenvåningen till takvalv. En utställning har också skapats, med bilder, texter och tidsenliga föremål som ska ge besökaren en känsla om hur det verkligen var i vakttornet för hundratals år sedan. Utställningen - liksom kastalen i sig - kommer att invigas under onsdagens medeltidsdag i Gammelgarn. Såväl biskopen som landshövdingen kommer att närvara vid ceremonin, som betraktas som en minst sagt unik händelse.
I varje fall enligt Björn Håkansson, som är ordförande i Östergarns pastorats kyrkonämnd, tillika initiativtagare av den renovering som nu genomförts.
- Ja, renoveringar som den här är man ganska restriktiva med. Jag skulle nog vilja påstå att det här är en av de sista som kommer att genomföras, säger han.
Fotnot: Även Östergarn-Gammelgarns hembygdsförening har varit involverade i renoveringen. Bland annat har de lagt 30 000 kronor av egna medel i projektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om