Upp till kamp gotlänningar!

- Är vi så timida och försiktiga på Gotland? Nu jävlar får det vara nog. De kommer att köra över oss så det bara stänker om det. Vi måste sparka gotlänningen i baken. Vi behöver få ihop ett par tusen gotlänningar och ta båten upp till Stockholm!
Så sa Ludwig Balassa från Wisbyströvet när ett 25-tal personer från elva olika lokala köpmannaföreningar och intresseorganisationer från hela Gotland i går kväll hade samlats på brukshotellet i Roma.

Gotland2005-09-27 06:00
Ludwig Balassa gav uttryck för vad alla kände. Men det fanns en tveksamhet inför att ordna en demonstration i Stockholm. Tänk om det kom för få? Då skulle demonstrationen få motsatt effekt. Därför förordade flera av mötesdeltagarna en demonstration i Visby. Gunilla Söderlund från Romaföretagarna, en av initiativtagarna till gårdagens möte:
- Kanske ska vi ta och gå från Östercentrum ner till Almedalen med en stor skylt med texten Gotland-staten och sedan elda upp den där?
Tanken bakom en gemensam aktion från lokala företagarföreningar är att understödja den gemensamma skrivelse som redan har gått iväg från LRF, Svenskt Näringsliv, Företagarna Gotland och även skrivelsen från landshövding Marianne Samuelsson och från Gotlands Idrottsförbund.

Kan bli samlande namn
Syftet är att samla alla listorna så att de överlämnas gemensamt i samband med uppvaktningen av infrastrukturminister Ulrika Messing den 6 oktober. En och en halv vecka senare, den 17 oktober, ska Rikstrafiken fatta beslut om priser och turlista för nästa års Gotlandstrafik.
Förhoppningar finns om att det totalt kan bli 50 000 namnunderskrifter! Ett samlande namn för överlämnandet anser man fullmäktiges ordförande vara, C-G Nilsson. Ted Ljungqvist, från Fårö/Fårösunds företagarförening, hade skrivit ihop ett förslag till protestskrivelse till regeringen. Utifrån detta blev det en diskussion och olika synpunkter på skrivelsen gör att ett modifierat förslag skall vara klart i dag för godkännande av de deltagande föreningarna. Därefter ska skrivelsen gå i väg. Jan Larsson från Hoburgs näringslivsutveckling (HNI) ville att man skulle ha med turismen betydelse i skrivningen. Att det handlar om 1,3 miljarder kronor och att en nedgång av turismen på tio procent är lika med 130 miljoner kronor. Detta motsvarar mer än 200 årsjobb.
- Man kan peka på att turistnäringen i hela landet ökar utom på Gotland. Resandet har ökat men övernattningarna har minskat. alltså trots att resandeströmmen har ökat så har turismen totalt minskat, sa Lasse Ljung från Ung, Utveckling Norra Gotland. Han påpekade också att det i förslaget till skrivelse inte fanns med om förslaget att minska turtätheten.

Turismens nedgång
- Vi har kollat hur det har gått för turistföretagen i år. Det visar sig att antingen har man legat still eller också har man haft en nedgång. En del har haft en nedgång två år i rad. Algblomningen kommer också att slå mot Gotland nästa år och sedan har folk upptäckt andra resmål i Östersjöområdet. Det kommer också att slå mot oss, sa Ted Ljungqvist.
Mats Ronander från Klintehamns köpmannaförening tog upp att det är staten som är vinnare på de höga oljepriserna, att 65 procent av bensinpriset är skatter. Ludwig Balassa tog upp Nynäsvägen som nu förbättras, något som alla skattebetalare är med och betalar. Därför borde vägverket vara med och betala Gotlandstrafiken. "Gotlandstrafiken är vår landsväg".
Kjell Asplund från S:t hanskvarteren framhöll att det är tveksamt om en del företag kan klara sig med en 30-procentig höjning av färjepriserna. Och arbetspendlare tvingas flytta. Även studenter får svårt att läsa på Gotland.
En eloge gavs till gotland.net som började med namninsamlandet. Hittills har man 15 000 namn och tror på 20 000 när insamlingen avslutas den 2 oktober. Wisbyströvet har 12 831 namn hittills. Med övriga namninsamlingar, inte minst dem som de gotländska dagstidningarna genomför, så tror man på totalt 50 000 namn!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om