UPPDATERAD: Algsoppan har nu nått Gotland

Baltic Sea Watch meddelar att en explosionsartad algblomning nu råder i norra Östersjön.

Magnus Rietz inspekterar algblomningen vid Gotska Sandön.

Magnus Rietz inspekterar algblomningen vid Gotska Sandön.

Foto: Magnus Rietz/Baltic Sea Watch

Gotland2014-07-26 14:11

Uppdaterad 26/7:

Även under lördagen har det inkommit rapporter om alger från olika platser på ön. Bland annat i Fårösund där Sundsimmet i dag avgjordes. Se nya bilder här ovanför.

Magnus Rietz är marinfotograf och efter att ha varit ute med Baltic Sea Watch kom han tillbaka med bilder som tydligt visar den expanderande algblomningen runt Gotland. Han berättar att det är fullt med stora alger mellan Gotska Sandön och Kappelshamn.

– Det är som senap på havet. Lagret är helt tätt och sträcker sig flera decimeter ner i vattnet. Det är vidrigt. Jag tror inte det förekommit så här kraftig algblomning i norra Östersjön på många år.

I tre dagar har Baltic Sea Watch varit ute och fotograferat och mätt algblomningen och kommit fram till att den är enormt kraftig.

– När vi utgick från Nynäshamn så var det alger ända in till kusten och sen 20 km ut. Jag har aldrig sett något liknande i mitt liv och jag har varit på sjön i 50 år, säger Magnus Rietz.

Magnus Rietz menar på att det är den extrema sommarvärmen som gör att algblomningen expanderar på det här sättet.

– Det är 23 grader mitt i havet så det går väldigt snabbt. Det är en fråga om ena dagen till den andra men algerna kommer nu.

Det är algblomning både vid Gotska Sandön, i Gotska sjön samt en del i Kappelshamnsviken. Enligt Magnus Rietz är havet, 1 kilometer norr om Gotska Sandön, helt gult och ser snarare ut som Amazonfloden än Östersjön. Trots den gula färgen så är det dock blågröna alger som blommar, de är inte farliga för människor men däremot för hundar.

– Människor brukar ju inte dricka havsvatten men hundar kan göra det. Och om vattnet är grumligt eller missfärgat av algblomning så kan de bli förgiftade, säger Magnus Rietz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om