Enligt uppgift ska det handla om tiotusentals kronor som den gode mannen ska ha "luftdebiterat", alltså tagit betalt för uppdrag som aldrig utförts. Personen misstänks också för att ha förskingrat pengar från sina huvudmän.
- Vi fattade misstänkar redan i våras och påbörjade en mer utförlig undersökning mot de misstankar vi hade då. Två av den här personens huvudmän avled tidigare i år och det var när vi gjorde avslut efter dem som vi upptäckte en rad felaktigheter, säger Mia Stuhre till helagotland.se och fortsätter:
- Totalt handlar det om ungefär 50.000 kronor som har försvunnit eller som har debiterats för uppdrag som inte gjorts.
Hur länge har den här personen varit god man?
- Jag vet inte exakt på rak arm, men ungefär fyra, fem år.
Är det första gången ni polisanmäler en person som haft den här befattningen?
- Enligt vad jag vet så är det så. Det har hänt att personer som varit god man har blivit entledigade från sina uppdrag. Då har det kanske handlat om slarv med papper som inte skickats in till oss i god tid, men under min tid här har ingen blivit polisanmäld vad jag vet.
Hur noggrant kollar ni personer som får det här uppdraget?
- Mycket noga. Vi kollar med bland annat brottsregister, med kronofogde, etc, för att säkerställa att det är skötsamma personer. Vi har ungefär 700 personer som har uppdrag som god man, fördelat på runt 1000 uppdrag.
Hur ställer sig den här personen till anklagelserna?
- Jag vet inte. Vi har skickat ett brev där vi rekommenderar att personen slutar sitt uppdrag, men det är Överförmyndarnämnden som fattar det beslutet. Nu väntar vi på ett skriftligt svar som ska vara hos oss senast den 28 augusti. Sedan blir ju det här ett polisärende och jag antar att det ska hållas förhör med dem. Men vi väljer alltså att polisanmäla redan innan vi fått svar, eftersom vi ser så allvarligt på det här.
Kan personen få behålla sitt uppdrag ändå?
- Ja, om nämnden anser att det är möjligt. Det är kansliet som har gjort anmälan men alltså nämnden som fattar det slutgiltiga beslutet i den frågan.