Uppfinnarens mardröm blev verklighet

Uppfinnaren Lars-Erik Jacobsson som för en tid sedan gick bort, hade en sak som oroade honom, nämligen att inte få vara med om slutet på Electroluxhistorien.

Gotland2008-09-18 14:10

I tingsrätten förlorade uppfinnaren, Lars-Erik Jacobsson, mot Electrolux i målet om det vridbara dammsugarröret. Istället dömdes den gotländske uppfinnaren att betala AB Electrolux rättegångskostnader som uppgår till lite drygt 1 miljon kronor.

I juli i år överklagade Lars-Erik Jacobsson tillsammans med sitt juridiska ombud domen till Svea hovrätt, men utgången kommer uppfinnaren aldrig att få veta. I början av september gick Lars-Erik Jacobsson bort, men kampen fortsätter.

Ville vara med om slutet 

-Lars-Erik har hela tiden oroats över att det svenska rättsväsendet mal så sakta och att han inte skulle få vara med om slutet på den här historien, säger uppfinnarens vän och juridiska ombud, Tore Gannholm, från en skrapig linje i Athen.

Något datum för när målet kommer upp i hovrätten är ännu inte satt, men Gannholm har inte förlorat hoppet.

-Det skulle vara horribelt om en tjuv som begår en grov stöld, i detta fall Electrolux, skulle slippa påföljd bara för att den bestulne avlider.

Märkligt domstolsförfarande 

Tore Gannholm förkastar det svenska domstolsförfarandet men känner ändå en viss förhoppning inför hovrätten.

-I tingsrätten förs inga anteckningar och mycket beror på domarens kunskap om vad målet handlar om. Domaren bestämmer sig enligt egna utgångspunkter för hur han skall döma. Sedan tar han bara med de vittnesmål och andra omständigheter som stödjer hans domslut.
Eftersom domaren dömde till Electrolux förmån kunde han inte ta med expertvittnets vittnesmål eftersom det gav stöd till Lars-Erik, säger Gannholm.

 
Men i hovrätten menar han, tas samtliga vittnesmål och omständigheter med, varpå utfallet kan bli väldigt annorlunda mot tingsrättens beslut.
Dödsboet tar över skulden 
I nuläget så är det dödsboet som är skyldigt att betala rättegångskostnaderna på 1 miljon kronor, förutsatt att hovrätten inte dömer till uppfinnarens fördel, menar Gannholm, men säger även att dödsboet kan välja att avstå från att ta över innehållet, det vill säga både tillgångar och skulder som den avlidne lämnat.
I juni i år, innan domen föll, registrerade uppfinnaren och Tore Gannholm ett bolag tillsammans som Gannholm är vd i. Han säger att han själv äger 11 procent i det bolaget och att dottern nu fått överta den avlidnes aktier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om