Sedan 2014 har regionens bilar primärt rullat på biogas och i upphandlingar finns biogaskrav för transporter. Undantag från bränslestrategin har hittills krävt särskilda beslut.
Men nu ligger en ändring i korten och teknikförvaltningen jobbar på en uppdatering av regelverket. Biogaskravet kan komma att skrotas för att man istället ska rikta in sig på att hela fordonsflottan ska köras fossilfritt. Anledningen ska vara att utvecklingen av bilar inte går biogasens väg.
För Biogas Gotland, som gjort stora investeringar i sina anläggningar, riskerar Region Gotlands kursomläggning att bli ett dråpslag.
– Det kommer att påverka oss även om jag inte vet hur stora volymer det handlar om i nuläget. Men det är naturligtvis inte något vidare bra när man har satsat en hel del på det här, och så går de ifrån biogasen. Det är klart att det är väldigt trist, säger Magnus Ahlsten, som äger Biogas Gotland.
Tror du att det här kommer påverka hela marknaden för biogas på ön?
– Ja, så är det. Det som är så märkligt är att hela samhället pratar bara om el och el. Biogas och andra bränslen nämns inte. Ändå vet vi att batteritillverkningen och livscykeln gör att elbilar inte är så bra och att biogasen är bäst. Men det verkar som att man inte kan tänka på mer än en sak i taget, menar han.
Enligt Region Gotland kan alla regionens transportbehov inte lösas med enbart elbilar. Det viktiga är att i en gemensam satsning fasa ut alla fordon som bara kan gå på fossila drivmedel. Därför kan man inte rikta in sig på någon enskild bränsletyp och framtiden för biogasbilar är för osäker.
Siktet är dock fortfarande inställt på att energiförsörjningen ska tillhandahållas av gotländsk el och bränsletillverkning. Men Magnus Ahlsten låter uppgiven när GT pratar med honom.
– Alla vill ha el, men ingen vill ha vindkraft eller kärnkraft. Jag är ganska less på svenskar och svensk politik. Allt ska ske, men inte på deras egen bakgård, säger han buttert.
Biogas Gotland har avtal med regionen som löper över hela 2023. Drivmedelsavtalet kan förnyas och alternativet finns fortfarande kvar. Men enligt Magnus Ahlsten ser det mörkt ut.
– Det är ganska kortsiktigt tänkt, men det lär bli el av allt. Sen får vi inte fram någon el, men det är väl en annan sak.