Uppgiven stämning bland företagarna
Stämningen bland företagarna på Gotland är bekymrad och uppgiven efter måndagens möte mellan Rikstrafiken och Trafikantrådet.
- Det kommer att ske stora förändringar, säger han.
Det som han ser som ett av de största problemen är att det i framtiden kommer att bli ännu mindre fasta spelregler än tidigare.
- Den stora grejen är ju att prissättningen i trafiken i princip släpps fri, säger han.
Det som kommer att gälla för en framtida operatör om man ser till vad som står i upphandlingsunderlaget, är att operatören kommer att ha stor frihet att själv sätta priserna, förutsatt att man håller sig inom vissa givna ramar.
- Personligen är jag väldigt bekymrad för hur priserna kommer att förhålla sig mellan gotlänningar och fastlänningar, säger Nils Nordenbrink. Jag tror att priserna kommer att ändras över tid och risken finns att man hellre säljer till turister som är villiga att betala mer än till gotlänningar. Vi kommer givetvis också att få köpa biljetter, men då får vi också betala för det.
Stora helger oroar
Det positiva som ha ser är att man nu kommer att ges utrymme till kampanjer av olika slag, vilket kan gynna Gotland.
Däremot är han orolig för hur godstrafiken kan missgynnas av en eventuellt lägre kapacitet i trafiken.
- Vi vet att det ges utrymme för mindre båtar och det kanske räcker under en stor del av lågsäsongen, säger Nils Nordenbrink. Men det som oroar mig är de stora helgerna då det kommer att behövas mer kapacitet. Hur skall man klara dessa perioder.
- Det som oroar mest är det så kallade snittpristaket som skulle kunna innebära en höjning av längdmetertaxan från nuvarande 94 kronor till 120, säger Göran Nygren, vd för Åkericentralen. Sker det så måste vi höja priset till kund i motsvarande grad. Men höjer vi för mycket, så har vi snart inga kunder. Vi sitter i en rävsax.
Besinning krävs
Göran Nygren oroar sig också för att Rikstrafiken tillåter en variation i prissättningen på upp till 35 procent.
- Vi vet idag inte om vi har årsturlistor och årsprislistor, säger han. Vi tecknar långsiktiga avtal med våra kunder och det blir svårt om vi inte i fortsättningen om priserna skall tillåtas variera.
Hann ser också att Rikstrafiken vill styra över godstrafiken från kvällsturer till dagturer. Men det menar han är mycket komplicerat.
- Det som tillverkas på Gotland på dagen går iväg med kvällsturen och det som skall konsumeras på ön kommer under natten när det gäller färskvaror.
Men han vill inte enbart se negativt på hur den framtida gotlandstrafiken kan komma att arta sig.
- Det är som mest turbulent just nu, säger han. Men jag tror man måste besinna sig lite. Det är ju ända så att den tilltänkte operatören måste förhandla med sina kunder och jag kan inte tänka mig att denne vill börja med att göra sig ovän med dessa.
Göran tror på Ulrica
- Men det är oroande att det hittills är staten som stått för prissättningen och att man nu för över det på operatören, fortsätter han. Det ligger naturligtvis ett större vinstintresse i prissättningen på så sätt. Men jag hoppas och tror att Ulrica Messing skjuter till mer statliga pengar. Då kommer snittpristaket att sänkas och möjligen kommer vi i paritet med årets priser även nästa år vad gäller längdmetertaxan, säger Göran Nygren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!