Uppgivet efter SAS-besked: ”Jag är ganska bedrövad”

När BRA under förra veckan lämnade beskedet att man helt slutar flyga till Bromma efter årsskiftet så blixtinkallades styrelsen i Trafikrådet. Nu har nästa kalldusch kommit.

Efter SAS senaste besked har Gotlands Trafikråd haft ett extra styrelsemöte för att diskutera vägen framåt gällande flygförbindelsen mellan Gotland och fastlandet.

Efter SAS senaste besked har Gotlands Trafikråd haft ett extra styrelsemöte för att diskutera vägen framåt gällande flygförbindelsen mellan Gotland och fastlandet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2024-09-27 12:10

Trafikrådet verkar för goda kommunikationer till, från och på Gotland, så när SAS och BRA släppte nyheten om sammanslagning, och BRA meddelade att man från och med årsskiftet slutar trafikera Bromma – så blixtinkallades styrelsen i Gotlands Trafikråd.

Rådet består av flera företrädare för Gotland, där regionstyrelsens ordförande även fungerar som ordförande för rådet. Från Region Gotlands sida finns förutom Meit Fohlin (S) även regiondirektör Stefan Hollmark och Eva Nypelius (C) för att nämna några. Under fredagsmorgonen var Meit Fohlin upptagen i möten, men Eva Nypelius var tillgänglig för att ge sin bild av situationen:

– Jag är ganska bedrövad att man kan hantera det på det här sättet, säger hon och syftar främst till det senaste beskedet att SAS ställer in planerade turer under november och december.

undefined
Eva Nypelius (C) är en av regionens företrädare i Gotlands Trafikråd som nyligen hade möte med SAS.

Hon säger att det säkerligen är många som planerat och bokat biljetter, och när dessutom BRA meddelat att man efter årsskiftet slutar att trafikera Bromma så känner hon oro för om BRA ens har möjlighet att möta upp behovet de sista månaderna innan skiftet.

Rådet har redan haft möte med SAS, men Eva Nypelius menar att det garanterat inte blir det sista mötet.

– Jag kan känna oro att vi bara får en aktör, och hoppas verkligen att det är någon som ser att det finns potential att flyga mellan Visby och Bromma. Det är ju en jätteskillnad att flyga till Arlanda jämfört med Bromma. Förutom att det tar en– till en och en halv timme extra så är det mycket dyrare om man snabbt behöver ta sig till Stockholm.

Trafikrådet har en arbetsgrupp som jobbar med just den här frågan, och även om frekvensen till Arlanda kommer att öka efter årsskiftet så hjälper det ju inte gotlänningarna här och nu.

Finns det några krav att ställa på staten i det här läget?

– När det blir så här att vi bara har en aktör så behöver vi kanske börja fundera på om staten faktiskt ska upphandla flyget. Det är ju attraktivt att flyga under högsäsong, men vi behöver de dagliga turerna för att det ska fungera både för offentlig sektor, näringsliv och privatpersoner. Vi behöver ha långsiktighet i flygförbindelserna till och från Gotland, och då kanske det skulle upphandlas ungefär som med färjetrafiken, säger Eva Nypelius.

Håller de andra i rådet med?

– Det är nog mest mina egna tankar som uppkommit efter det senaste beskedet att man ställer in redan planerade turer. Vi är ju beroende av bra flyg- och färjeförbindelser. Det är A och O för att det ska fungera här. Jag tycker det som sker är väldigt oroande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!