På Gotland diskuterar vi ofta både strandskydd och skogsskydd. Den senaste tiden har ämnena blivit oerhört heta även inom rikspolitiken, i och med förhandlingarna mellan Centerpartiet och regeringen – som i sin tur kan avgöra statsministerposten.
Frågorna har därför blivit mer politiskt infekterade och många tolkningar finns. M anklagar C för att ha lagt sig platt om både strandskydd och skog. C anser snarare att man nått stora framgångar, som MP ska ha varit emot. Samtidigt som MP säger att de inte har behövt backa en enda tum.
Med allt detta sagt: Vad står det egentligen i uppgörelsen? Och vilka konsekvenser skulle den nya politiken få på en plats som Gotland? GT valde att vända sig till icke-politiker för att få mer neutrala svar.
Vi börjar med strandskyddet: Det ska bli enklare att bygga exempelvis vid sjöar och vattendrag på landsbygden. Samtidigt skärps strandskyddet i högexploaterade områden.
Claes Svedlindh på Naturvårdsverket kommenterar:
– Den biten är svårast att säga något om, då vi inte har sett propositionen än. Men jag tror förslaget kan få stora följder, det blir ett väsentligt annorlunda strandskydd. Sedan får vi se hur små vattendrag definieras och vilka platser på Gotland som då omfattas.
Större skillnad gör kanske förslaget att Region Gotland ska kunna välja ut områden som ska undantas från strandskydd.
– Kommunerna ska i sin planering kunna ange vissa områden där man ska kunna få bygglov, säger Claes Svedlindh.
Gällande skogen ska frivillighet vara normen när skog skyddas, vilket anses stärka äganderätten. Skogsägaren ska också få snabbare kompensation för skyddad skog och budgeten för detta utökas från 1,3 miljarder till 2,4 miljarder kronor.
– Det gäller att få det effektivt, både när det gäller samhällsekonomi och naturskydd. Men jag tror själva utgångspunkten med frivillighet kan få positiva effekter i sig, när det har varit en så polariserad fråga, säger Claes Svedlindh.
Detta återspeglas i reaktionerna från flera olika skogsägarorganisationer.
Så här säger Lars Olsson, ordförande för Mellanskog skogbruksområde Gotland:
– Vi får se om det blir verklighet, men det här är ett positivt steg i rätt riktning. Att skydd ska ske på frivillig basis känns mycket roligare. Det är också viktigt att man får kompensation och att det inte tar för lång tid.