Upphandlingskrav kritiseras av rederi och resenärer
Rikstrafiken ställer för långtgående krav i anbudsunderlaget. Det är Gotlandsbolagets huvudskäl till att man väljer att inte lämna något anbud denna gång.Men kraven inför upphandlingen har också mött kritik från allmänhet/presumtiva passagerare. Främst har det handlat om att Rikstrafiken öppnar för betydligt längre körtider än dagens.Ibland sammanfaller kritiken som inför risken för att biljettpriset kan komma att chockhöjas i och med att passagerarna skall stå för hälften av summan om bränslekostnaden ökar.
Konkurrens hade man under 1960-talet av Rederi AB Nordös Ö-linjen som dock köptes upp. Undantaget på senare år är den period 1988-1997 då Nordström & Thulin svarade för trafiken via sitt dotterbolag Gotlandslinjen.
1998 återtog Gotlandsbolaget via dotterbolaget Destination Gotland (där Silja Line då var delägare men drog sig ur redan året efter) trafiken och har den enligt nu gällande koncession till 2008.
Kraven
Den trafikperiod som Gotlandsbolaget i den första anbudsomgången nu valt att avstå från startar 1 januari 2009 och pågår till 2014. En avtalsperiod om endast sex år (beroende på gällande EU-regler) vilket kritiserats för att det är för kort tid med tanke på de investeringar i tonnage etc. som erfordras. Rikstrafiken, inrättad 1999, har i sitt omfattande upphandlingsunderlag specificerat en rad krav som anbudsläggande rederier skall uppfylla, så kallade skall-krav.
I modellavtalet, förslaget till avtal mellan Rikstrafiken och rederiet, regleras allt ifrån att Operatören skall betala upp till 200 000 kr per år för kundundersökningar till isklassning, att fartyg som används skall kunna forcera is under normala förhållanden med vilka avses "avsaknad av grövre fast is men förekomst av drivis och sammanpackad drivis".
Vissa av kraven anser Gotlandsbolaget vara alltför oförmånliga och statiska för att man skall kunna lägga ett anbud.
Men här återfinns också krav som mött kritik från allmänheten eftersom det bland annat öppnat för långsammare färjor än dagens. Ibland sammanfaller kritiken.
Rederiet gillar inte konstruktionen av kostnaderna för bunkeroljeförbrukning. Rikstrafiken säger att 50 procent av framtida kostnadsökningar för bränsle skall vältras över på passagerarna vilket kan medföra kraftiga fördyringar beroende av prisutvecklingen. Eller, som det heter i förfrågningsunderlaget:
"Vid fluktuationer i priset för bunkerolja kommer dels ersättningen och dels prissystemet att justeras. Avsikten med dessa justeringar är att ge den vinnande anbudsgivaren kompensation vid stigande priser för bunkerolja och att minska statens kostnader och rådande taxor vid sjunkande oljepriser. Hälften av justeringen kommer att ske via ersättningen från Rikstrafiken, hälften via prissystemet".
Rederiet anser att detta motverkar statens långsiktiga trafikpolitiska och regionalpolitiska mål för Gotland.
Ökad restid medges
Rikstrafiken kräver i sitt förfrågningsunderlag att en avgång skall ha en kapacitet om minst 400 sittplatser för passagerare och minst 500 filmeter för personbilar. Under sommarsäsongen ökar dock kapacitetskraven till minst 1 500 platser och 2 000 filmeter i varje riktning Visby-Oskarshamn samt 3 000 platser och 4 000 filmeter i varje riktning på Visby-Nynäshamn.
Turtätheten skall ha en sådan turtäthet att minst fyra dagliga enkelturer för passagerare (två i varje riktning) mellan Visby och Nynäshamn samt två enkelturer för passagerare mellan Visby och Oskarshamn utförs. Under november-januari får dock turtätheten under lördagar minskas till två dagliga enkelturer på Nynäshamnslinjen.
Vad beträffar överfartstiderna säger Rikstrafiken att bastrafiken på Visby-Nynäshamn skall ha en längsta överfartstid på 3 timmar och 45 minuter och den på Oskarshamn 3:25. Under de första 15 månaderna efter trafikstart medges dock att bastrafiken har en längsta överfartstid av 4 timmar och 15 minuter för Visby-Nynäshamn och 3:55 för Visby-Oskarshamn.
För avgångar utöver bastrafikens nivå samt för avgångar som innebär extrakapacitet skall överfartstiden vara högst 6 timmar respektive 5:30 för linjerna.
I förfrågningsunderlagets inledning skriver Rikstrafiken att kravspecifikationen är upprättad med utgångspunkt att linjetrafiken ska bidra till Rikstrafikens och samhällets mål. "Vinnande anbudsgivare skall utforma verksamheten och utföra sitt åtagande på ett sådant sätt att målen för trafiken uppnås".
På måndag ges svaret på om det finns något rederi som funnit kraven så acceptabla att de lämnat in ett anbud på Gotlandstrafiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!