Upplevelsecentrum vid Lummelundsbruk

Det handlar om energi när Hanne Ödin tillsammans med Jan Ryegård satsar på att utveckla Lummelundsbruk. Till sommaren slås portarna upp för nya aktiviteter vid öns stora besöksmål.
Den 6 juni sker starten för Lummelunda som upplevelsecentrum. Då inviger Thage G Peterson två nya utställningar som kompletterar Silurum, Lummelundagrottans geologiska museum.

Gotland2006-05-15 06:00
- Vi vill satsa på vetenskap, fakta och pedagogik och riktar oss till familjeturism, besökare med barn och skolklasser. Idén är att lära genom att ha roligt och leka, säger Lummelundagrottans vd Hanne Ödin.
Sport och vetenskap heter en av de vandringsutställningar som Fenomenalens skapare Jan Ryegård initierat. Samtidigt öppnas en ny utställning som visar vattnets väg från Martebo myr till havet. Till denna byggs ett nytt jättestort vattenhjul från golv till tak i ladan vid det geologiska museet som ligger intill caféet.

Visar kraften
Tillsammans med Jan Ryegård, Fenomenalens skapare som nu lämnat sin tjänst på Gotland och flyttar till Halland, har Hanne Ödin utvecklat konceptet för Lummelundagrottan som besöksmål. Tanken är att i ett första skede visa kraften och energin i vattnet och berget och därmed sammanhängande teknik.
- På 1600-talet drev vattnet både kvarnar sågar masugn och hammare på Lummelundsbruk.Här fanns ett järnbruk från 1649-1712 och därför kallas området för Lummelundsbruk. När jag kom hit såg jag platsen som ett industriområde. I samtal med Jan Ryegård kom våra idéer för framtiden här att fokuseras på energi, förklarar Hanne Ödin.
Jan Ryegård pekar på Wulff Polhammar, körsnären på Gotland som vid den tiden var verksam vid Lummelundsbruk. Kanske mest känd som pappa till Christopher, tekniskt geni som adlad flyttade Polhem från ön och blev världskänd för sina uppfinningar.
Vid Lummelundsbruk, dryga milen norr om Visby, har besökarna sedan många år tillbaka kunnat imponeras av det stora vattenhjulet, besöka grottan, delta i spännande grottäventyr, följa en naturstig eller bara vandra och njuta i park och på strand.

Tropiskt hav
- Inne i grottan och i Silurum, det geologiska museet, kan man se och lära om den gotländska berggrunden som bildades för cirka 400 millioner år sedan. Då var Gotland ett korallrev eller barriärrev i ett grunt tropiskt hav som nu kan anas genom mängder av fina fossiler och snygga droppstenar, blänkande vattenspeglar och grottgångar som leder vidare in i såväl det levande som fossila grottsystemet.
Hanne Ödin förklarar att det är själva platsens ande, med vattnet, berget och grottorna, som inspirerat henne och som ska vara grunden i Lummelunda upplevelsecentrum. utställningen Sport och vetenskap syns perfekt i sammanhanget.
Från vernissagen i Visby har den vandrat genom Sverige och har gett besökarna en aha-upplevelse med förklaring av vetenskapliga begrepp med hjälp av sport.
- Våra utställningar visar vägen in i äventyret. Att Thage G Peterson tackat ja till att inviga sommarens satsning på Sveriges Nationaldag är förstås extra roligt. Han har varit projektansvarig för Gotlands utveckling och är sommarboende i Lummelunda. Som ung var han dessutom en av de första som kröp riktigt djupt in i lummelundagrottan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!