Så ska Medeltidsveckan hindra smittspridning

Coronasmittan ökar återigen på Gotland. Samtidigt är sjukvården i förstärkningsläge. I det läget drar Medeltidsveckan igång.

Riddarna är tillbaka, men i år för en mindre publik än vanligt. Pandemin är inte över och avstånd mellan besökarna är viktigt.

Riddarna är tillbaka, men i år för en mindre publik än vanligt. Pandemin är inte över och avstånd mellan besökarna är viktigt.

Foto: Arkivbild

Gotland2021-08-08 07:05

I veckan höjde Visby lasarett beredskapsnivån på grund av det höga trycket på akutmottagningen. Samtidigt ökar coronasmittan kraftigt på ön, med över 100 nya fall den senaste veckan. 

I det läget drar Medeltidsveckan igång. Dels digitalt men också på plats. Medeltidsveckans vd Christopher Sandberg berättar att man vidtagit en mängd säkerhetsåtgärder för att hålla smittspridningen nere. 

– Vi har planerat fem olika Medeltidsveckor beroende på olika scenarion med smittläget, säger han. 

– Strategin är framtagen i samarbete med sjukvård, polis och Länsstyrelse. Precis som förra året sänder vi digitalt. Men i och med de lättade restriktionerna och att många är vaccinerade har vi även utvecklat den fysiska Medeltidsveckan.

Bland annat måste besökare som ska vara med på plats ha ett Medeltidspass. Entrévärdar kontrollerar dessa och hjälper till att undvika trängsel och all personal kommer ha visir. Dessutom finns en app som beräknar antal personer i olika områden.

– På så sätt vet vi hur många som befinner sig på olika ställen och kan informera om var det finns risk för köbildning, säger Christopher Sandberg.

Känner du någon oro över att smittan ökar? 

– Vi pratar löpande med Maria Amér och hör om vi ska ändra något i strategin. Vi kom fram till att verksamheterna efterföljer restriktionerna väl, men allmänheten desto sämre. 

– Därför har vi gjort en informationskampanj som bygger på två saker: Medeltidskläder är vackra på avstånd – håll två meters avstånd. Det andra är: Vinka! Många har inte setts på två år, men i stället för att kramas vinkar vi till varandra. 

På Visby lasarett är läget ansträngt och viss personal har kallats in från sina semestrar. Sjukhuset har gått från stabsläge till förstärkningsläge och utvärderar situationen dagligen. 

Väntar ni ett högre tryck nu när Medeltidsveckan drar igång?

– Vi tar ställning dag för dag. Medeltidsveckan brukar inte vara så belastande för vården. Vi har väntat oss ett högt tryck hela sommaren och har extra vårdplatser öppna även under vecka 32, säger Cathrine Malmqvist, sjukhuschef vid Visby lasarett.

Smittskyddsläkare Maria Amér uppmanar alla, oavsett om man är vaccinerad eller inte, att fortsätta att följa råd och restriktioner.

– De som är på väg till Gotland för att fira medeltidsvecka behöver tänka på att minska trängsel och nya kontakter, och att umgås smittsäkert utomhus, sa hon till GA tidigare i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!