Vattenlarmet: Så bör vi hantera livsmedel just nu

Med clostridium i ledningarna måste vi handha vatten och mat på rätt sätt. Monica Ricão Canelhas, mikrobiolog på Livsmedelsverket, förklarar.

Stora mängder matrester kan med fördel delas upp i mindre matlådor direkt, som sedan kyls med isbad eller på en riktigt kall plats.

Stora mängder matrester kan med fördel delas upp i mindre matlådor direkt, som sedan kyls med isbad eller på en riktigt kall plats.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Gotland2023-11-18 13:30

Förekomsten av bakterien clostridium perfringens drabbar cirka 40 000 gotlänningar i Visby vattenledningsområde.

Där måste vattnet kokas ordentligt, så att det "bubblar kraftigt". Sedan kan det stå och svalna i rumstemperatur. Uteplatsen kan också vara ett alternativ.

– Det är då viktigt att behållaren är försluten så att det inte kommer in något i vattnet, speciellt om den står på en balkong, påpekar mikrobiologen Monica Ricão Canelhas.

Dessutom är vatten en färskvara. När det har svalnat ska det, enligt myndighetssidan Krisinformation.se, förvaras "mörkt och kallare än rumstemperatur". Då håller sig dricksvattnet fräscht "under minst en vecka".

Men gällande bakterier som clostridium är det egentligen större risk att bli smittad via det vi äter än via det vi dricker.

– Eftersom det krävs en viss smittdos behöver man få i sig ganska mycket vatten, alternativt att bakterierna växer till vid matlagning, berättar Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér.

Därför är även hanteringen av matrester särskilt viktig just nu, i de drabbade områdena.

– När man tillagar mat är det alltid viktigt med god hygien. Om man dessutom värmebehandlar maten ordentligt, så att det ryker om den, dödas de flesta bakterier. Men om man sedan låter maten svalna för långsamt kommer den tillbaka till en temperatur som bakterierna gillar och då kan de börja växa igen, berättar Monica Ricão Canelhas.

undefined
Maten ska verkligen kylas snabbt. Temperaturen på balkongen kan vara för hög, även så här års, förklarar Monica Ricão Canelhas.

Enligt henne ska stora grytor med rester inte ställas på uteplatsen, om man inte noggrant kollar temperaturen först:

– Det ska gärna vara max fyra grader, som i ett kylskåp. Sju, åtta grader ute är inte tillräckligt kallt.

Ett alternativ är att dela upp stora mängder mat i betydligt mindre behållare, som då kan svalna i rumstemperatur. Men helst ställer man dessa i ett isbad, där man byter isen titt som tätt. Sedan ska de förvaras i kylen eller frysen.

Varför är det olika direktiv kring avsvalning?

– I vatten finns det inte lika mycket näring för bakterien att växa som i matvaror, svarar Livsmedelsverkets expert.

Det här betyder inte att vi ska ta lätt på vattenrekommendationen.

Clostridium kan nämligen vara en indikator på andra bakterier också – därför bör man hålla sig på säkra sidan. Monica Ricão Canelhas anser till exempel att även vatten till tandborstning, eller för att skölja av frukt, ska kokas.

– Och det är bättre med dusch än bad för småbarn, så att de inte får i sig för mycket vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!