Länsstyrelsen: Ta inte vatten som ni inte har rätt till

Länsstyrelsen uppmanar nu alla att inte ta vatten från öns vattendrag. Orsaken är att vattenflöden är mycket låga.

En havsöring i Själsöån. Nu går länsstyrelsen ut med en uppmaning om att inte ta vatten ur vattendrag för att inte skada djur och växter.

En havsöring i Själsöån. Nu går länsstyrelsen ut med en uppmaning om att inte ta vatten ur vattendrag för att inte skada djur och växter.

Foto: Peter Landergren/Länsstyrelsen på Gotland

Gotland2023-06-08 09:03

Länsstyrelsen går ut med en uppmaning till alla gotlänningar: Undvik att ta vatten från vattendrag, om du inte har tillstånd.

Vattenflödena i många av Gotlands vattendrag är just nu för årstiden mycket låga. Vattnet som finns behövs till växt- och djurlivet. Därför får enbart de som har tillstånd ta vatten. Och om man vill göra ett uttag så ska man göra en anmälan om vattenverksamhet enligt miljöbalken.

– Är du osäker på vad som gäller för dig bör du vända dig till oss på länsstyrelsen. Vi befinner oss i ett läge där vi måste värna om varenda droppe, säger Peter Landergren, länsfiskekonsulent vid miljö- och vattenenheten.

Att pumpa upp vatten är inte tillåtet om det kan skada allmänna eller enskilda intressen. När flödena är så låga som de är nu kan varje vattenuttag orsaka skada. 

Prognosen för de kommande veckorna är att vattenflödet kommer att minska ytterligare.

Vattenuttag

Bestämmelserna om tillstånds- och anmälningsplikt för vattenuttag ur vattendrag och sjöar finns i kapitel 11 i miljöbalken (1998:808). Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet. När det gäller vatten från kommunalt ledningsnät är det Region Gotland som har bestämmanderätten.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!