Upprop görs om Dexa- mätare för benskörhet
Rör inte Gotlands enda Dexa-mätaren, den enda på ön som mäter benskörhet.
Benskörhet är ett gissel bland nordens kvinnor och på Gotland rör det sig om cirka 500 frakturer per år, men troligen är det ett högt mörkertal.
Sedan nyåret i fjol finns en Dexa-mätare på Gotland. Den finns hos gynekologen Roland Alvarsson, men enligt uppropet, kan hans praktik inte i längden ta ekonomiskt ansvar för Gotlands skriande behov av organiserad verksamhet att mäta och informera om benskörhet.
Det framhålls också att kommunens sjukhusledningen låtit förstå att den inte är intresserad av "ny" verksamhet och menar att patienter med benskörhet kan behandlas utan att mätare används.
1,6 miljonerklubben anser att det är som att behandla blodtryckspatienter utan blodtrycksmätare.
Det är obegripligt att inte se till behovet - är det för att det är kvinnor som drabbas undras i uppropet?
Bland de som undertecknat uppropet återfinns bland andra Lill Lindfors, Solveig Ternström, Alexandra Charles, Roland Alvarsson, och Karin Schenck-Gustafsson.
Karin Schenck-Gustafsson är verksam på Karolinska universitetssjukhuset och talade bland annat om benskörhet när 1,6 miljonerklubben hade möte i Visby i fjol våras. Då fanns endast 30 Dexa-mätare i hela landet, varav en på Gotland.
Under Almedalsveckan i fjol togs även problemet med benskörhet upp vid ett seminarium kring porblematiken med fallolyckor och temat var "Vem bryr sig om den svenska tanten?"
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!