Lövblåsaren – en ifrågasatt men nyttig hjälpreda

Lövblåsare bullrar, förorenar och är dåligt för smådjurens livsmiljö. Ändå betraktas den som ett nödvändigt verktyg för skötseln av gator och parker. ”Vi har en avvägning att göra”, säger Christian Strängborn, enhetschef på parkförvaltningen.

Lövblåsaren är effektiv, särskilt i områden där det är hinder i vägen.

Lövblåsaren är effektiv, särskilt i områden där det är hinder i vägen.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2023-11-01 18:15

När löven faller till marken på hösten och när gatorna rensas på våren, kommer lövblåsaren fram. Den klassiska krattan har knappast en sportslig chans.

– Lövblåsarna är väldigt effektiva, säger Christian Strängborn och tar ett exempel.

– Vi skulle ta bort löv som lagt sig runt cykelställen vid lasarettet. Att använda lövblåsare då blev betydligt enklare än att kratta upp löven.

Samtidigt är han väl medveten om skadan lövblåsarna kan åstadkomma. Under de vissna löven trivs insekter, spindlar och andra smådjur som hittat en utmärkt livsmiljö där.

– Jag tror inte igelkotten blir så imponerad av att få en lövblås rakt i ansiktet, säger Christian Strängborn.

Enligt forskningsrapporter, bland annat från zoologiska institutionen på Cambridge universitet, kan livsmiljön för små däggdjur, maskar, insekter och spindlar förstöras av lövblåsaren som går hårt fram i miljön med sina starka krafter. Det innebär i sin tur att även ett av fåglarnas smörgåsbord försvinner.

Att man i första hand använder fossilt bränsle är ett annat argument mot lövblåsaren. Koldioxidutsläppen talar emot användningen liksom att den kan sprida andra miljöfarliga ämnen, bland annat oförbrända bensinångor, kolmonoxid, ozon, kväveoxid, aldehyder och flyktiga organiska föreningar som är hälsovådliga.

– Det är mest bensin som används i våra lövblåsare men vi kommer successivt att gå över till batteridrift när de gamla byts ut. De är inte riktigt lika starka men det är inte säkert att vi behöver så mycket effekt.

– Ett annat alternativ är förstås att sluta helt, säger Christian Strängborn.

Partikelhalterna i luften är ett annat problem. Redan 2019 togs frågan om lövblåsare upp i regionens plan för att få ner skadliga partiklar i luften. Rekommendationen var att inte använda lövblåsare i samband med vårstädningen av garageuppfarter och liknande eftersom det, enligt regionen, river upp små partiklar som dammar runt med risk för att det hamnar i folks lungor.

– Luftkvaliteten blir så mycket sämre, men det är i första hand under våren när man använder lövblåsare för att få rent på gatan som det dammar, säger Christian Strängborn. 

Bullret är kanske det som folk spontant reagerar på och tillverkare uppger ljudnivåer på över 100 decibel på en del lövblåsare. Risken för hörselskador börjar vid 85 decibel och användare måste ha hörselskydd.

Att flytta runt på löv med hjälp av en bullerskapande maskin, driven av fossila bränslen som sprider skadliga avgaser är något som flera länder och städer reagerat mot. I Kalifornien ska lövblåsaren förbjudas nästa år och ett 100-tal städer i USA har redan gjort det. Tysklands miljödepartement avråder folk från att använda lövblåsare och för den som inte vill kratta rekommenderas just tystgående eldrivna maskiner i stället. 

Christian Strängborn berättar att det är svårt att hitta bra alternativ till lövblåsare. En lösning för att minska användandet är att köra över löven med gräsklippare.

– Det gör parkenheten till viss del. På gräsmattor klipper vi sönder löven ihop med gräset som då förmultnar snabbare och blir till näringsrik mull. 

Vem som avgör frågan om lövblåsarens framtid är inte klarlagd.

– Vi kommer att diskutera det här men högst sannolikt ska vi fortsätta använda den eftersom det är ett väldigt effektivt arbetsredskap, säger Christian Strängborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!