Uppsagda officerare erbjuds att bli poliser

Hundra platser på polishögskolan reserveras till uppsagda militärer.
Officerare födda 1952 och tidigare erbjuds pension.
Det är två ljusglimtar för några av de omkring 470 personer som sägs upp när stora delar av försvaret på Gotland avvecklas.

Gotland2004-12-22 06:00
? Vi har fått veta att officerare kommer att erbjudas en förkortad utbildning på polishögskolan. Beslutet kommer att tas i mellandagarna, berättar Tommy Olsson, chef för personalomställningsgruppen på Visby garnison.
Hundra utbildningsplatser viks redan till hösten 2005 för militärer som sagts upp.

Nej blev ja
Tidigare har försvarsmakten sagt nej till att erbjuda förtida pension, men den möjligheten har dykt upp igen. Nu kommer alla som är födda 1952 eller tidigare att erbjudas pension med 65 procent av lönen kvar.
På Gotland rör det sig om cirka 100 officerare som kan utnyttja den möjligheten. Många av dessa kan också utnyttja sin fullmakt, som innebär att de är anställda på livstid inom försvaret.
Sammanlagt är det ett hundratal på Gotland som har denna möjlighet.

Får erbjudandet
? De får erbjudande om ett jobb på annan ort. Tackar de nej, får de sluta inom försvaret, berättar Tommy Olsson, som på tisdagen tillsammans med övriga i personalomställningsgruppen träffade Trygghetsstiftelsen.
På Gotland är det Lisa Nordström som jobbar där och hon som ska hjälpa alla försvarsanställda, både civila och militära, till nya jobb.

Ingen ska gå arbetslös
Målet är att ingen ska gå arbetslös. Under hösten inleddes jobbet med att kartlägga vilka kompetenser de anställda på försvaret har.
? Vi är ju som ett litet samhälle innanför staketet. Här finns allt från storkökspersonal och verkstadsarbetare till officerare.
Många av de anställda har en utbildning som direkt kan användas i civil verksamhet. Andra kan behöva en kompletterande utbildning och några måste byta inriktning helt. Men alla ska ut på arbetsmarknaden.

Lång utbildning
? För officerarna finns inga civila jobb, men de har lång utbildning som borde kunna utnyttjas. De kan ledarskap, många är specialiserade på IT och andra kan samband, växlar och telefonsystem.
Nu kartläggs alla anställda som får redogöra för sin bakgrund, hur de har det nu och vilka framtidstankar som finns. Sedan ska de söka jobb eller utbilda sig.
Det kan handla om allt från lärlingsplatser till kortare högskoleutbildning.
? Och pengarna räcker har Trygghetsstiftelsen lovat, säger Tommy Olsson.

Inte hela sanningen
Samtidigt är stiftelsens filosofi ?kortaste vägen till ett nytt jobb?.
??Men det är inte hela sanningen. De släpps inte förrän de fått fast jobb eller gått i pension.

Olika kortkurser
I vår börjar trygghetsstiftelsen sitt program där personalen får gå olika kortkurser, bland annat i att starta eget och söka jobb.
Den 1 september 2005 är alla berörda uppsagda. Sedan finns en uppsägningstid på 4 till 12 månader.
De flesta av de värnpliktiga rycker ut den 7 april. Den 31 oktober går sista soldaten hem. Sen ska allt vara avvecklat, utflyttat.

Många oroliga
Mellan 120 och 130 försvarsjobb blir kvar på ön. Det är tjänster på FMLOG, hemvärnet, sjöbevakningen och flyget på F17.
Vilka som kommer att sitta på dessa tjänster är inte klart.
? Det finns en oro även bland dessa människor eftersom det är oklart om de får behålla sitt jobb, säger Tommy Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om