Uppsagda vårdare stämmer kommunen

Tre av de fyra personliga assistenter som sagts upp efter en Lex Sarah-anmälan stämmer nu kommunen inför Arbetsdomstolen. Den fjärde har accepterat avgångsvederlag.

Gotland2008-04-16 04:00
Efter att inte ha kommit överens i den centrala förhandlingen har nu Kommunalarbetarförbundet, som representerar de personliga assistenterna, stämt Gotlands kommun. Man godtar inte kommunens skäl för uppsägningarna utan vill att de ogiltigförklaras. Dessutom vill en av assistenterna ha 100 000 kronor i skadestånd och de två andra 120 000 kronor var.
Den fjärde assistenten har accepterat ett avgångsvederlag. Enligt personalstrateg Arne Pettersson på kommunens ledningskontor är den personen entledigad sedan den sista mars i år, när förhandlingen avslutades. Vederlagets storlek vill Arne Pettersson inte avslöja.

Övergrepp
I juni förra året gjordes två Lex Sarah-anmälningar mot fyra personliga assistenter till en funktionshindrad man.
Anklagelserna handlar om fysiska, psykiska och sexuella övergrepp i form av förnedrande och kränkande kommentarer, brister i omsorg och tillsyn, sekretessbrott, att man förstört brukarens bil, lämnat vilseledande upplysningar och hemlighållit information till brukarens anhöriga, samt försummat att anmäla missförhållanden.
Arbetsgivaren avskedade assistenterna, vilket senare ändrades till den mildare formuleringen uppsägning. Men assistenterna har, genom sitt fackliga ombud Jan Rehn, hela tiden nekat till anklagelserna. De har också hävdat att ingen klargjort vem som skulle ha gjort vad.

Utan grund
Sedan Kommunal och kommunen inte kunnat nå enighet i en lokal förhandling så togs frågan upp centralt mellan facket och Sveriges kommuner och landsting, SKL. Inte heller där kunde man alltså enas beträffande tre av de fyra anklagade assistenterna.
De har nu gått vidare i den arbetsrättsliga processen och genom varsin advokat lämnat in stämningsansökan till Arbetsdomstolen mot Gotlands kommun. Förutom ovan angivna yrkanden begärs också ersättning för rättegångskostnader. Man menar att det inte finns saklig grund för uppsägningarna och att kommunen borde ha erbjudit ett annat arbete.
De personliga assistenterna bestrider anklagelser mot dem. Och de tycker inte att arbetsgivaren har tagit till sig deras version. De menar också att arbetsgivaren inte kunnat redogöra närmare för hur, när och var de påstådda anklagelserna skulle ha ägt rum.
Arbetsledningen sägs vidare ha handlett assistenterna dåligt och inte bidragit med den hjälp med brukaren som vårdarna begärt. De hävdar också att medias intresse och arbetsgivarens medverkan till att svartmåla dem varit påfrestande.
- Vi ska utse ett juridiskt ombud och svara inom tre veckor. I övrigt uttalar vi oss inte i tvistefrågan, säger Arne Pettersson.
Sedan i somras och tills processen är över är vårdarna avstängda från arbetet med lön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!