Olle Jansson har fått i uppdrag att reflektera över framtiden för Högskolan på Gotland. Han är halvvägs in i utredningen. Hans uppgift är att peka på fördelar och risker med de olika alternativen.
Ett alternativ som föreslås i utredningen är att Högskolan på Gotland ska söka samarbete och eventuellt gå samman med ett annat lärosäte. Närmast till hands ligger då Uppsala universitet.
- Ett eventuellt samgående med Uppsala har jag redan börjat undersöka. Men det finns andra spår, som Södertörns högskola och Linköpings universitet, säger Olle Jansson.
I onsdags hade han en genomgång med hela personalen på Högskolan, där han berättade om utredningen som ska vara klar i slutet av september.
Antalet unga minskar
Bakgrunden till utredningen är bland annat att antalet 20-åringar blir färre de kommande åren. 2017 beräknas studenterna bli 25 procent färre än i dag, vilket kan slå mot ett litet lärosäte som Högskolan på Gotland.
- Det finns två punkter som kan bli knepiga för Högskolan. Det ena är att demografin förändras, det vill säga att antalet unga potentiella studenter kommer att minska. Då kan det vara stabilare att ha ett större lärosäte i ryggen, säger Olle Jansson.
Den andra punkten är att regeringen lanserar nya kriterier för hur högskolorna får resurser till grundutbildningen.
Distans
- Högskolan riskerar att inte få ersättning för de studenter som påbörjar en kurs, men inte tar sina poäng. Högskolan på Gotland har många distansstudenter och de tar inte sina poäng i samma utsträckning som campusstudenter.
Från Utbildningsdepartementets sida finns en önskan att flera svenska lärosäten ska gå samman.
Ett exempel är Linnéuniversitet som bildades 2010 när högskolorna i Kalmar och Växjö slogs samman.
Samarbete
Högskolan på Gotland har samarbetat med Uppsala sedan 2007, med lärarutbyte, studentutbyte och viss administrativ verksamhet.
- Det kan finnas fördelar med att gå samman med Uppsala. Jämför man Högskolan på Gotlands prestige med Uppsala universitet så är det enligt en undersökning bara en procent av alla nya studenter som känner till oss.
- Men det kan också finnas nackdelar, och dem måste vi diskutera, säger Therese Gardell, som är förvaltningschef på Högskolan.
Vad kan ett samgående innebära för personalen och utbildningarna på Högskolan?
- Det är för tidigt att säga, utredningen är bara halvvägs ännu. Formerna för ett eventuellt samgående och hur stort vårt självbestämmande skulle bli måste vi ta längre fram.
Utredningen om Högskolans framtid kommer att tas upp på Högskolans styrelsemöte i början av oktober.