Upptäckte en rik flora i de karga backarna i När

Närsholmens torrbackar kan tyckas karga, men här finns en rik flora. 60 nyfikna följde i Jörgen Petterssons spår när han visade på de små, små blommor som växer här på "den vilda blommans dag".

Gotland2004-06-14 04:00
Närsholmens blommor är i regel oansenliga. Visst skjuter det upp en orkidé eller någon annan lite större blomma här och där och visst finns det en färgprakt på marken. Men växtligheten här ute övermannar oss inte som det prunkande änget i försommartid.
Men med skarpa ögon, en vilja att se, en flora i handen eller en duktig botanist (som till exempel Jörgen Pettersson) vid sin sida kan man ändå få uppleva en verklig blomsterprakt här ute. När Gotlands Botaniska förening i går genomförde blomstervandringar på tre platser på Gotland på "den vilda blommans dag" så var det 60 personer som passade på att få veta mer och lära sig de ganska praktfulla namnen på de oansenliga blommorna här på Närsholmen.
...eller vad sägs om teveronika, femfingerört, backtimjan, getväppling och mjuknäva. Alla namn på blommor som inte är mycket mer än millimeter-stora.
Om arten är stor på annat håll så är den mer återhållsam på Närsholmen:
­ Allting här ute är småvuxet. Växterna anpassar sig till torkan och tillgången på näring, berättar Jörgen Pettersson.
Med "den vilda blommans dag" vill Gotlands botaniska förening rätt och slätt få ut folk i naturen och lära dem lite om vad de ser. Den här dagen har arrangerats tre år efter sig och under söndagen genomfördes mer än 200 botaniska vandringar på olika platser i landet. Tre av dessa vandringar skedde på Gotland. Förutom den vandring som Jörgen Pettersson och Lars-Åke Pettersson genomförde på Närsholmen så kunde man också åka till Fleringe, där Fabian Mebius och Bo Göran Johansson visade blommor på hällmarkerna vid Hau, eller åka till Kuse äng i Västerhejde där Gun Ingmansson och Elsa Bohus Jensen berättade om ängets blommor.
Vildlin.
Näva. Den här nävan kallas skatnäva. I Danmark går den under den lite mer träffande beteckningen "storknäbb".
Oxtunga.
Gul fetknopp.
Per Smitterberg går nära med sitt objektiv. Här är blommorna små.
­ Växterna anpassar sig till torkan och tillgången på näring, berättar Jörgen Pettersson.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om